Vacanta in Turcia (1)- Istanbul si Pamukkale

Dupa vacantele petrecute in Italia, Grecia si Albania, a urmat o alta calatorie minunata, in care la fel ca in Grecia, am combinat vizitarea obiectivelor turistice cu relaxarea la malul marii. Si pentru ca aceasta vacanta, mai lunga decat celelalte, a fost una plina de experiente – am vizitat obiective turistice in Istanbul, Pamukkale si Canakkale, am zburat cu balonul cu aer cald in Pamukkale, iar in Oludeniz ne-am bucurat de mare, soare si de doua excursii organizate in aceasta zona – am hotarat sa aloc acestei vacante trei articole pe acest blog.

In acest prim articol voi povesti despre experienta noastra in Istanbul si Pamukkale. Va urma un alt articol despre Oludeniz si Canakkale, iar despre zborul cu balonul cu aer cald voi scrie in categoria mea de suflet “Un fel de bucket list”.

Prima destinatie a vacantei a fost orasul Istanbul. In zona Sultanahmet, unde eram cazati, aveam cateva obiective importante de vizitat: Moscheea Albastra, Biserica Sfanta Sofia, Bazilica Cisterna, Palatul Topkapi, Marele Bazar si in plus, o plimbare cu vaporasul pe Bosfor.

Pentru ca am ajuns seara in Istanbul si moscheele erau inchise, am facut o plimbare prin vastul parc din jurul lor, apoi am mers in port, unde ne-am bucurat de un minunat apus.

Vremea frumoasa din acea seara, nu prevestea nicicum ca a doua zi vom avea parte de temperaturi mai scazute si ploaie. Acest lucru ne-a facut sa renuntam la plimbarea cu vaporasul pe Bosfor.

A doua zi am vizitat Moscheea Albastra, una dintre principalele atractii ale orasului. Pentru ca moscheea se afla in lucrari de restaurare, cu nenumarate schele atat in interior, cat si la exterior, ne-am bucurat doar partial de frumusetea acesteia.

Sfanta Sofia (Biserica Sfintei Intelepciuni) cunoscuta ca Marea Moschee “Ayasofya” este un lacas de cult crestin construit din ordinul imparatului Iustinian intre anii 532-537 si transformata in 1453 in moschee. In anul1985 a fost inclusa pe lista Patrimoniului Cultural Mondial UNESCO.

Ne-am fi dorit mult sa vizitam atat Bazilica Cisterna (Palatul Scufundat) cat si Marele Bazar. Din pacate, Bazilica Cisterna era inchisa, aflandu-se in lucrari de restaurare, iar Marele Bazar, fiind duminica, era si el inchis. Ne-am bucurat, in schimb, de alte bazare mai mici din zona si de frumosul parc Gulhane.

Pentru ca nu am reusit sa vizitam tot ce ne-am propus, evident ca ne vom intoarce in Istanbul!

In drumul nostru spre Oludeniz, destinatie despre care, asa cum am spus, voi povesti intr-un articol viitor, am poposit pentru doua zile in Pamukkale.

Am ales sa ne cazam la hotelul Melrose Viewpoint. Ne-au incantat ospitalitatea gazdelor, mancarurile traditionale delicioase, in special micul dejun foarte bogat si consistent, dar mai ales privelistea din camera de hotel catre terasele de travertin.

Terasele de travertin de la Pamukkale cunoscute si sub denumirea deCastelul de Bumbac” reprezinta una dintre cele mai spectaculoase atractii turistice din Turcia. Pretul de intrare la Pamukkale este de 150 lire turcesti/adult, copiii cu varsta sub 8 ani beneficiind de intrare libera. In pretul biletului sunt incluse atat vizita la terasele de travertin, cat si la ruinele orasului antic Hierapolis si Muzeul de Arheologie.

Castelul de bumbac impresioneaza prin frumusetea sa naturala. Travertinul alb se formeaza atunci cand izvoarele termale cu temperaturi de aproximativ 35°C si bogate in carbonat de calciu se evapora si se depoziteaza la suprafata. Astfel, terasele de travertin reprezinta o zona naturala unica in lume, aparuta prin sedimentarea solului calcaros dizolvat in apa. La intrarea in “Castelul de Bumbac” am fost sfatuiti sa ne descaltam, probabil pentru a nu deteriora si murdari calcarul care face din acest loc una dintre cele mai fascinante minuni geologice ale lumii.

Izvoarele de la Pamukkale au fost inscrise pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO in anul 1998.

Hierapolis (Orasul Sfant) a fost o asezare antica greaca situata in apropierea Castelului de Bumbac (Pamukkale). Ruinele bailor romane, strada cu colonade, mormantul Sfantului Apostol Filip, Necropola, Templul lui Apollo si teatrul antic roman sunt doar cateva dintre constructiile foarte bine conservate de-a lungul timpului.

Necropola romana din Hierapolis se intinde pe o suprafata de aproximativ 1,5 km si are in componenta ei cam 1.500 de morminte, printre care sarcofage romane daltuite in piatra, camere funerare si temple; este una dintre cel mai bine conservate necropole din Anatolia.

Teatrul antic roman este o constructie foarte bine conservata ce impresioneaza prin maretia sa. Acesta a fost construit de imparatul Hadrian la jumatatea secolului II si adus in forma pe care o vedem astazi de imparatul Septimius Sever, in secolul III; poate gazdui aproape 15.000 de spectatori.

In Muzeul de arheologie, alaturi de vestigii istorice care au fost gasite in Hierapolis, exista si artefacte din alte orase invecinate.

Ruinele orasului antic Hierapolisau fost inscrise in 1988 pe lista Patrimoniului Cultural Mondial UNESCO.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Scroll to Top