Frumuseti din Maramures (I)

Cand spui Maramures, gandul te duce la casele cu porti uriase de lemn sculptat cu multa migala, la bisericile si manastirile de lemn, la peisajele de poveste care iti taie rasuflarea, la oamenii primitori pe care ii intalnesti la tot pasul, care pastreaza obiceiurile stravechi si la bunatatile culinare traditionale care te imbie la un ospat pe cinste. Multe dintre bisericile si manastirile de lemn, vechi de sute de ani, au fost introduse in patrimoniul mondial UNESCO.

Maramuresul este considerat sufletul satului tipic romanesc.

Ne-am cazat in Barsana, in una din cele mai mari comune din Maramures, in unul din cele mai importante sate de pe Valea Izei.

Primul obiectiv turistic vizitat a fost Manastirea Barsana. Aceasta este considerata una dintre cele mai frumoase manastiri din Maramures si este un simbol al crestinismului ortodox din Romania. Constructiile de lemn se armonizeaza perfect cu natura, iar manastirile par rupte la propriu dintr-un colt de rai.

Manastirea Barsana este, cu siguranta, un loc care nu trebuie sa lipseasca din nici un itinerar prin Maramures.

A urmat Cimitirul Vesel de la Sapanta care este cel mai cunoscut cimitir din Romania si totodata unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din Maramures. Este unic in tara noastra datorita crucilor sale foarte colorate, care infatiseaza scene despre viata celor inmormantati acolo si texte pline de umor. Motivul este modul inedit in care moartea este prezentata in acest cimitir. In cultura dacica moartea era considerata un eveniment vesel, nu unul trist, in care viata persoanelor decedate era omagiata de catre cei dragi.

In drum spre Cimitirul Vesel am vizitat Muzeul Maramuresului, un obiectiv turistic situat in orasul Sighetul Marmatiei. Acesta cuprinde o colectie de case si gospodarii bine conservate din zona Maramuresului.

Oprindu-ne intr-un sat sa fotografiem o moara de apa, am avut sansa sa vedem cum se face palinca. A fost o experienta inedita.

Pe langa Manastirea Barsana, am mai vizitat si alte manastiri si biserici de lemn: Manastirea Sapanta-Peri, Biserica de lemn din Ieud Deal si Biserica de lemn din Surdesti, toate deosebit de frumoase.

In drumurile pe care le-am avut in vacanta noastra in Maramures am intalnit la tot pasul peisaje superbe. Ne-am bucurat de fiecare moment petrecut acolo.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Scroll to Top