City break in sudul Italiei

Pentru ca in ultimii doi ani am calatorit mai mult in Romania, vacantele in strainatate fiind lasate in plan secund, mi-am propus ca incepand de anul acesta sa vizitez si alte tari.

Ocazia a aparut destul de repede sub forma invitatiei unei prietene de a merge intr-un city break in sudul Italiei. Am acceptat fara sa stau pe ganduri invitatia, mai ales ca itinerariul parea foarte interesant: Bari, Alberobello si Monopoli, acestea fiind doar localitatile in care urma sa ne cazam, dar mai erau si alte orase pe lista. Asta si in functie de cat ne permitea timpul.

Ceea ce m-a bucurat mult a fost faptul ca era o experienta noua pentru mine. Am fost o gasca de sase fete, iar doua dintre noi chiar si-au serbat zilele de nastere in aceasta mini-vacanta!

Am zburat pana in Bari. Noi fiind sase, a trebuit sa inchiriem din aeroport doua masini, pentru a ne putea deplasa intre localitati. Apoi am plecat catre prima nostra cazare: Alberobello.

Alberobello este un oras aflat la aproximativ 55 km de Bari, in regiunea Apulia. Pentru ca ne-am dorit o experienta autentica in acest oras, am ales sa ne cazam intr-o casuta trullo. Casuta trullo este o cladire din piatra specifica regiunii Apulia, ce are acoperisul conic.

Si intrucat doream ca in cele, practic, trei zile de vacanta, sa putem vizita cat mai multe locuri, am plecat, la scurt timp dupa ce am facut check-in la Trulli Antica Fonte, catre Ostuni, oras aflat la aproximativ 35 km de Alberobello.

Desi se inserase, am reusit sa fotografiez cateva obiective turistice, pe care le-am intalnit in drumul nostru spre restautantul Operaprima, unde am servit cina si de pe terasa caruia ne-am bucurat de o priveliste minunata. Acolo am serbat-o si pe Cristina, prima dintre sarbatorite.

Dupa cina, am plecat spre Trulli Antica Fonte, locul nostru de cazare din Alberobello, unde am ajuns noaptea. In drum spre casuta noastra trullo, am facut si cateva fotografii, cu orasul “adormit”. L-am gasit misterios si incarcat de emotie.

A doua zi dimineata i-am cantat “La multi ani!” Gabrielei, cea de-a doua sarbatorita a noastra si apoi am plecat sa vizitam orasul.

Am vizitat centrul orasului si am fost foarte incantate de frumusetea si pitorescul acestuia. Cartierul Rione Monti este un obiectiv turistic in sine, casele trulli reprezinta principalul punct de atractie al acestuia. Pe acoperisurile unora dintre casele trulli sunt desenate diferite simboluri, cu diverse semnificatii religioase sau doar superstitii, cu menirea de a proteja casa si locatarii acesteia. 

Am intalnit la tot pasul magazine cu suveniruri. Am urcat pe terasa unuia dintre acestea, iar de acolo de sus ne-am bucurat de o frumoasa panorama asupra orasului.

Una dintre bisericile orasului, Biserica Sf. Anton de Padova are si ea acoperisul trullo.

In anul 1996 orasul Alberobello a fost inscris in Patrimoniul Mondial UNESCO pentru unicitatea lui.

Dupa ce am vizitat Alberobello, am plecat catre Matera. Drumul catre acest oras ne-a incantat sufletul cu livezile sale de maslini si lanurile cu maci. La un moment dat am oprit si am facut o mica sedinta foto cu fetele intr-un astfel de lan.

Matera este cel mai spectaculos oras din sudul Italiei si al doilea cel mai vechi oras din lume locuit aproape permanent, dupa Petra (Iordania). Orasul Matera a fost inclus pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO in anul 1993, iar in 2019 a devenit Capitala Culturala Europeana.

Sassi di Matera (pietrele din Matera), catedralele si bisericile rupestre sunt doar cateva dintre atractiile acestui oras.

Am parasit Matera si am plecat catre Monopoli, oras in care aveam cea de-a doua cazare a noastra. Monopoli este un orasel de coasta in provincia Bari. Centrul vechi al orasului Monopoli este plin de cladiri din piatra alba, cu ornamente frumoase si ghivece cu flori multicolore, un labirint de strazi si alei cu piatra cubica ce se imbina perfect cu albastrul marii.

Micuta plaja de langa port este ideala pentru cei care vor sa se racoreasca in apele marii Adriatice.

Pasii ne-au purtat si catre zona din micul port, unde erau ancorate barcile de pescuit vopsite in albastru. In spatele zidurilor de aparare ale orasului am intalnit cladiri interesante, una dintre acestea fiind Castelul Carol Quintul.

O alta oprire in drum spre Bari, unde aveam cea de-a treia cazare, a fost in orasul Polignano a Mare. Acesta este bijuteria zonei de coasta din Puglia, iar impreuna cu Monopoli reprezinta cele doua perle ale Adriaticii, asta datorita maretiei si frumusetii naturii, aici neexistand practic obiective turistice importante.

In Polignano a Mare ne-am bucurat de peisaje spectaculoase, ce ne-au taiat respiratia.

Toate stradutele pareau ca duc spre mare, iar acolo, pe stanca modelata de aceasta, la douazeci de metri deasupra apei, sunt construite diverse cladiri. Cred ca atunci cand marea este agitata, valurile pot ajunge pana in dreptul lor.

Ne-am plimbat de-a lungul falezei, admirand marea in toata splendoarea ei si bucurandu-ne de soare. Am facut si o scurta oprire la una din terasele din zona pentru a ne racori un pic.

In Bari am ajuns in seara penultimei zile a mini-vacantei noastre.

Orasul Bari este capitala regiunii italiene Puglia si este situat pe coasta Adriaticii.

Ne-am fi dorit sa ne putem bucura cu adevarat de frumusetea acestui oras, dar timpul a fost prea scurt. Un obiectiv turistic, la care mi-am dorit mult sa ajung, este Bazilica Sfantul Nicolae din Bari. Aceasta reprezinta un important loc de pelerinaj pentru intreaga crestinatate intrucat acolo se afla moastele Sfantului Nicolae.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Scroll to Top