Alte frumuseti din Dobrogea – judetul Tulcea (2)

Profitand pe weekendul prelungit de 1 mai, am plecat din nou intr-o scurta vacanta.

Am ales judetul Tulcea, mai exact zona montana a acestuia, intrucat Delta Dunarii o vizitasem cu ceva timp in urma. Ne doream sa facem si cateva trasee in Muntii Macinului, cei mai vechi munti din Romania.

Ne-am cazat in localitatea Turcoaia, in Tiena Hotel, un hotel plutitor situat pe bratul vechi al Dunarii. Aici ne-am bucurat de ospitalitatea gazdelor, de preparate traditionale delicioase si de peisajul deosebit de frumos. Si pentru ca ne-am simtit minunat, am promis ca vom reveni.

Un prieten, care stia ca am explorat de-a lungul timpului diversi munti din tara noastra, afland ca vrem sa facem trasee in Muntii Macinului, ne-a recomandat luna mai pentru a ne putea bucura si de bujorii dobrogeni. Din pacate am putut admira doar bobocii bujorilor a caror inflorire fusese intarziata de ploile abundente din acea perioada. Daca am fi ajuns cu doua saptamani mai tarziu, am fi avut parte de un adevarat spectacol oferit de bujorii infloriti.

In Muntii Macinului, am ales sa facem doua trasee: unul scurt si usor, spre Varful Tutuiatul si altul mai lung, de aproximativ 14 km, pe Culmea Pricopanului.

Varful Tutuiatul este varful muntos cel mai inalt din Muntii Macinului (467 m), denumit si Acoperisul Dobrogei. De pe varf ne-am bucurat de o priveliste minunata asupra localitatii Greci si a imprejurimilor.

Traseul Culmea Pricopanului este un traseu tip circuit. Intrarea pe acesta se poate face fie prin partea stanga, in dreptul Manastirii Izvorul Tamaduirii, fie prin partea dreapta, prin Valea Serparu. Noi am optat pentru prima varianta.

Ne-am felicitat ca am ales sa facem aceasta drumetie in Muntii Macinului la inceputul lunii mai, intrucat in lunile de vara am fi avut parte de vreme caniculara si de un disconfort termic accentuat.

Varful cel mai inalt pe care am urcat pe traseul Culmea Pricopanului a fost Sulukul Mare (370 m), urmat de alte trei varfuri: Piatra Raioasa (346 m), Vraju (335 m) si Sulukul Mic (316 m). De-a lungul traseului ce serpuia, cand in urcare, cand in coborare, ne-am bucurat de peisaje deosebit de frumoase.

0 atractie deosebita a acestui traseu o reprezinta Sfinxul dobrogean, o minune a naturii.

Aproape de finalul traseului am ajuns la monolitii de granit, cunoscuti sub numele de Pietrele lui Teo.

La poalele Muntilor Macin, in apropierea localitatii Turcoaia se afla lacul cu sclipiri de smarald, Iacobdeal. Acesta a aparut cand, in urma dinamitarii unei galerii a fostei exploatari de granit, apa din panza freatica a navalit la suprafata. Lacul ofera o priveliste deosebita, iar in ultima perioada atrage tot mai multi turisti.

La aproximativ 3 km de localitatea Turcoaia se afla Cetatea Troesmis. De-a lungul intregii perioade antice, Troesmis a reprezentat una din cetatile principale ale getilor din nord-vestul Dobrogei si un important punct strategic. In prezent, ruinele cetatii sunt raspandite pe o suprafata destul de mare intre balta Iglita, dealul Piatra Raioasa si localitatea Turcoaia.

Scroll to Top