Dupa doi ani, din nou in Grecia

Iubesc mult Grecia! Pana acum doi ani am avut vacante dese in aceasta frumoasa tara. Obisnuiam sa calatorim in insulele grecesti si nu numai, cu masina personala. In fiecare an am ales o alta destinatie.  Astfel, am vizitat peninsula Halkidiki cu cele doua brate ale sale, cele care se pot vizita de catre publicul larg: Sithonia si Kasandra, dar si insule, precum: Thassos, Samothraki, Corfu, Lefkada si Kefalonia.

Si pentru ca majoritatea vacantelor noastre in Grecia au fost, in principal, pentru soare si bai in mare, de data aceasta am ales sa combinam relaxarea la malul marii cu vizitarea obiectivelor turistice, adica Parga si Meteora.

In drum spre Meteora am intalnit peisaje minunate, pe care ne-am oprit sa le fotografiem, iar o data ajunsi acolo, am fost de-a dreptul fascinati de frumusetea si pitorescul locului!

Manastirile de la Meteora constituie unele dintre cele mai spectaculoase obiective turistice ale Greciei si fac parte din Patrimoniul Mondial UNESCO. Dupa Muntele Athos, Meteora reprezinta al doilea cel mai mare complex de manastiri din Grecia. In secolul al XV-lea numarul manastirilor din Meteora depasea 20, dar astazi mai sunt locuite doar sase, dintre care cinci de calugari si una de maici. Acestea sunt:

  1. Manastirea Marea Meteora
  2. Manastirea Varlaam
  3. Manastirea Rusanu
  4. Manastirea Sfanta Treime
  5. Manastirea Sfantul Nicolae Anapavsa
  6. Manastirea Sfantul Stefan

Marea Meteora este cea mai mare dintre manastiri si se afla la altitudinea de 613 m. Se considera ca aceasta marcheaza inceputul monahismului organizat la Meteora.

Manastirea Varlaam este a doua manastire ca marime din complexul Meteora. Se afla in apropierea manastirii Marea Meteora, la altitudinea de 551 m.

Manastirea Rusanu cunoscuta si sub numele de Manastirea Sfintei Varvara este o manastire de maici si se afla la altitudinea de 484 m.

Drumul pana sus la Manastirea Sfanta Treime a fost poate cel mai greu si mai dificil dintre toate, dar a meritat tot efortul. De sus ne-am bucurat de o priveliste minunata.

Manastirea Sfantul Nicolae Anapavsa se afla situata aproape de satul Kastraki, la altitudinea de 419 m. Aceasta este prima manastire pe care o intalnesti cand urci spre Meteora si este cea mai mica dintre toate.

Din cele sase manastiri noi am reusit sa vizitam doar cinci, Manastirea Sfantul Stefan fiind inchisa publicului larg.

Urmatoarea destinatie de pe lista noastra a fost Parga, cea mai pitoreasca asezare din Epirus. Aici ne-am bucurat de mare, de plajele zonei, iar intr-o zi am facut o excursie pana in tara vecina, Albania. Despre aceasta experienta voi scrie un articol separat pe acest blog.

Parga este un oras situat in partea de nord-vest a Greciei, la jumatatea drumului ce leaga Igoumenitsa de Preveza. Ambele orase imi erau cunoscute. In vacantele pe care le-am avut la malul marii Ionice chiar am trecut pe langa ele: din Igoumenitsa am luat feribotul pentru a ajunge in Corfu, iar pe langa Preveza am trecut in drumul nostru spre Lefkada.

Dintre toate vacantele pe care le-am avut in Grecia, de-a lungul timpului, cea din Parga mi s-a parut cea mai romantica. Acest oras are ceva aparte. Poate datorita faptului ca se imbina muntele cu marea, noul cu vechiul, doua culturi, aici am gasit parti din Grecia, dar si un pic din Italia. Este un loc magic, in care mi-am propus sa revin.

Am fost cazati la hotelul Palatino din Parga, un hotel de nota zece. Le-am dat aceasta nota pentru serviciile de calitate, ospitalitatea gazdelor, preparatele culinare traditionale delicioase si curatenie. Camera noastra a avut vedere la mare, iar acest lucru mi-a bucurat mult sufletul. Restaurantul hotelului era astfel amplasat incat micul dejun si cina le serveam privind marea si Castelul Venetian, acesta din urma fiind cea mai importanta atractie a orasului.

Asa cum obisnuim atunci cand calatorim in Grecia, in fiecare zi am facut plaja intr-un alt loc. Astfel ne-am bucurat de frumusetea plajelor: Valtos, Lichnos, Kryoneri, Megali Ammos, Karavostasi si Amoudia.

Plaja Valtos este cea mai apropiata plaja fata de hotelul unde am fost cazati si cea mai mare ca intindere din Parga. De frumusetea acesteia ne-am bucurat atat de la fata locului, dar si de pe terasa camerei de hotel si de la restaurant.

Plaja Kryoneri este o alta plaja aflata la mica distanta fata de Palatino Hotel, dar si fata de centrul orasului. De aici se poate ajunge foarte usor la insula Fecioara Maria, iar pe aceasta se afla Manastirea Adormirea Maicii Domnului, care se poate si vizita.

O plaja linistita, situata la aproximativ 5 km de centrul orasului, este plaja Lichnos. Alte plaje un pic mai departate, dar deosebit de frumoase sunt Megali Ammos, Karavostasi si Amoudia.


Dupa doi ani, din nou in Grecia
error: