Anul trecut cand am fost in vacanta in Turcia, in drumul nostru spre Pamukkale si apoi spre Oludeniz, am poposit pentru doua nopti in Istanbul. Nu mai fusesem pana atunci acolo si ne-am dorit sa il vizitam. Din pacate, timpul scurt, vremea nefavorabila, dar si alte motive care nu au tinut de noi, ne-au impiedicat sa vedem atat cat ne-am propus. Am revenit anul acesta profitand de weekendul prelungit de Rusalii si de zilele libere anterioare acestuia, reusind astfel sa ne facem o vacanta de cinci zile, fara a ne lua nicio zi de concediu. Minunat!
Dar, ca noi au mai gandit si alte sute de romani, cu care ne-am intalnit in drumul nostru spre Istanbul. Din aceasta cauza am petrecut destul de mult timp in vami, iar la Istanbul am ajuns dupa lasarea intunericului.
Ajunsi la hotel, obositi mai mult de statul in masina ore in sir, decat de drumul in sine, ne-am bucurat cand am vazut ca de pe terasa camerei noastre aveam o priveliste minunata catre Moscheea Agia Sofia.
Dimineata. la micul dejun, de pe terasa restaurantului aflat la ultimul etaj, am avut placuta surpriza sa constatam ca tot in apropierea hotelului nostru se aflau atat Palatul Topkapi, cat si Bosforul. A fost o incantare pentru noi sa ne servim cafeluta admirand aceasta priveliste minunata!
Vremea fiind frumoasa, nu am mai stat pe ganduri si ne-am hotarat sa facem o croaziera in Insula Printilor. S-a dovedit a fi o decizie buna, deoarece urmatoarele zile au fost innorate, iar intr-una dintre ele chiar a plouat. Pozele facute in Insula Buyukada, cea mai mare dintre insulele Printilor, sunt deosebite. Soarele a pus in evidenta albastrul Marii Marmara.
Anul trecut, dezamagita de faptul ca Bazilica Cisterna era inchisa, aflandu-se in lucrari de reabilitare, mi-am promis ca atunci cand voi reveni in Istanbul, sa nu o ratez. Auzisem de la prieteni de frumusetea unica a acesteia si documentandu-ma putin am mai aflat cateva lucruri inedite, cum ar fi:
- Cisterna Bazilica este poate cea mai mare cisterna din Istanbul, cu o structura formata din 336 de coloane – doua dintre ele fiind sculptate, afisand-o pe Medusa, creatura mitologica greceasca, cu serpi in loc de par;
- Turistii coboara sub oras pentru a admira coloanele de marmura, scufundate in panza de apa prin care misuna pesti.
Am petrecut destul de mult timp in aceasta bazilica si fiecare minut a meritat! Am facut zeci de fotografii, fascinata de spectacolul de lumini, culori si umbre din interiorul ei …. pozele spun mai mult decat o mie de cuvinte! …. Sper 🙂
Moscheea Agia Sofia si Moscheea Albastra le-am vizitat si anul trecut, dar de frumusetea celei din urma ne-am bucurat doar partial, intrucat se afla si aceasta in lucrari de reabilitare, avand atat la interior, cat si la exterior schele.
Situat pe un deal cu vedere la Bosfor si Marea Marmara, in apropiere de Moscheea Agia Sofia si de Moscheea Albastra, Palatul Topkapi este unul dintre cele mai mari si cele mai spectaculoase palate din lume. Reprezinta un important obiectiv turistic care impresioneaza prin arhitectura sa impunatoare si curtile ample ce se intind pe o suprafata de 700.000 de metri patrati. A fost inclus in anul 1985 pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO. In prezent este transformat in muzeu. In sala dedicata armelor se afla sabia lui Stefan cel Mare.
Situat pe malul Bosforului, Palatul Dolmabahce este unul dintre cele mai impresionante palate din Istanbul si chiar din Turcia. Spre deosebire de Palatul Topkapi, acesta are mai mult un stil european. A fost construit in perioada 1843-1856, iar dupa deschiderea lui, locuit de familia regala otomana pana la prabusirea Imperiului. In prezent functioneaza ca muzeu si anual primeste mii de vizitatori.
Situata in cartierul Beyoglu din Istanbul, Piata Taksim reprezinta unul dintre locurile reprezentative si pline de viata ale orasului. Noi am mers pe strada Istiklal, de la Monumentul Independentei pana la Turnul Galata. In apropierea monumentului se afla Moscheea Taksim. Pe aceasta strada, strajuita de cladiri vechi, in care se gasesc lanturi de magazine internationale, cafenele si cinematografe, circula tramvaiele de epoca. Lungimea totala a strazii este de 1,5 km si este o strada pietonala.
La momentul inceperii vacantei noastre pe taram turcesc, echipa de fotbal Galatasaray Istanbul a cucerit cel de-al 23-lea titlu de campioana a Turciei, iar pe strada Istiklal sustinatorii acestei echipe au iesit sa celebreze evenimentul. Ne-am amestecat si noi in multime si ne-am bucurat de bucuria lor.
La aproximativ 2 km de Piata Taksim se afla Turnul Galata. Acesta a devenit o locatie foarte populara in randul turistilor, datorita panoramei de 360 de grade asupra orasului Istanbul.
Cu o suprafata de 30.700 metri patrati, cu 61 de strazi acoperite si peste 4.000 de magazine, Marele Bazar reprezinta o alta atractie a Istanbulului. Este una dintre cele mai mari si cele mai vechi piete acoperite din lume.