Frumuseti din Bucovina (I)

Bucovina reprezinta una dintre cele mai populare zone ale Romaniei. Aceasta impresioneaza prin frumusetea monumentelor de arhitectura cu fresce interioare si exterioare, prin peisajele deosebite pe care le intalnim la tot pasul, prin ospitalitatea oamenilor si prin gastronomia traditionala.

Manastirile pe care le-am vizitat in sejurul nostru in aceasta zona au fost: Putna, Voronet, Sucevita, Moldovita si Humor. Acestea sunt cunoscute in intreaga lume.

Manastirea Putna este unul din cele mai importante centre culturale, religioase si artistice romanesti. Este ctitoria lui Stefan cel Mare. Mihai Eminescu o numea “Ierusalimul Neamului Romanesc”. A fost construita intre anii 1466-1469 si este o manastire de calugari, cu hramul “Adormirea Maicii Domnului”.

Manastirile Voronet, Sucevita, Moldovita si Humor sunt incluse pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO, in grupul “Bisericile pictate din nordul Moldovei”. Fiecare manastire are pe fundalul picturilor exterioare o culoare predominanta de fond.

Manastirea Voronet este cea mai valoroasa dintre ctitoriile lui Stefan cel Mare. A fost construita in anul 1488. Este cunoscuta si sub denumirea de “Capela Sixtina a Estului” si este celebra pentru culoarea sa albastra. Este o manastire de maici, cu hramul “Sf. Mare Mucenic Gheorghe – purtatorul de biruinta”.

Manastirea Moldovita este ctitoria lui Petru Rares (fiul lui Stefan cel Mare). A fost construita in anul 1532. Culoarea predominanta a picturilor exterioare este galben. Este o manastire de maici, cu hramul “Buna Vestire”.

Manastirea Sucevita a fost construita intre anii 1583-1586, este ctitoria Mitropolitului Gheorghe Movila si este recunoscuta pentru culoarea sa verde. Este o manastire de maici, cu hramul “Invierea Domnului”.

Manastirea Humor a fost construita in anul 1530 de catre marele logofat Toader Bubuiog. Unicitatea acestei manastiri este data de diferitele nuante de rosu cu care sunt pictate frescele exterioare. Este o manastire de maici, cu hramul “Adormirea Maicii Domnului”.

De obicei, in vacantele noastre ne dorim sa avem parte si de putina aventura cu adrenalina si de aceea, in acest sejur, pe langa vizitarea manastirilor, am ales sa facem un traseu de jumatate de zi in Muntii Rarau.  

Pietrele Doamnei este cel mai cunoscut obiectiv turistic din Muntii Rarau.Traseul este de dificultate medie si porneste din fata Cabanei Rarau. De-a lungul traseului ne-am bucurat de peisaje minunate. O buna bucata de drum am mers prin padure, iar la un moment dat, padurea s-a deschis si peisajul s-a schimbat in totalitate, padurea fiind  inlocuita de stancarii. A urmat o portiune un pic mai dificila, dar ajunsi in cel mai inalt punct al acestui traseu, efortul nostru a fost rasplatit de panorame superbe.

In aceasta vacanta ne-am bucurat din plin de aceste frumuseti din Bucovina.

2 thoughts on “Frumuseti din Bucovina (I)”

  1. O zona intr-adevar foarte frumoasa. Si oamenii sunt diferiti fata de restul tarii. Am avut si noi prilejul de a vizita manastirile din Moldova, bjuteriile Romaniei 🙂

  2. Si noua ne-a placut mult. Ne-am propus chiar sa revenim in aceasta zona, intr-un viitor apropiat.

Comments are closed.

Scroll to Top