Excursie de o zi in sudul Albaniei

De anul trecut, de cand Albania devenise mai cunoscuta printre destinatiile de vacanta ale romanilor, mi-am dorit mult sa ajung in aceasta tara. Anul acesta, profitand de faptul ca eram in vacanta in Grecia, cazati in Parga, statiune aflata la aproximativ 100 km de Albania, am considerat ca a venit momentul potrivit pentru aceasta calatorie.

Dupa ce am servit micul dejun, am plecat la drum. Am fost destul de matinali, luand in considerare drumul dus-intors si statul in vama, pentru ca ne doream sa petrecem cat mai mult timp pe teritoriul albanez.

Primul obiectiv de pe lista noastra a fost Parcul National Butrint.

Butrint este un oras grecesc vechi de 2500 de ani, ce se intinde pe o suprafata de 17 km². In spatele intemeierii orasului sta o legenda care spune ca Butrint este urmasul cetatii cucerite de greci, Troia; despre aceasta din urma voi scrie intr-un alt articol aici pe blog.

Butrint este cel mai important sit arheologic din Albania, inclus in anul 1992 pe lista Patrimoniului Cultural Mondial UNESCO.

Situl se afla pe o peninsula din Lacul Butrint, iar pentru a ajunge la acesta am traversat lacul cu bacul (un fel de pod plutitor pus in functiune de niste scripeti).

Timp de aproape doua ore am mers la pas prin Butrint admirand zeci de monumente, vechi de peste doua mii de ani, de la temple grecesti, pana la fortificatii romane si otomane, monumente ce vorbesc despre etapele dezvoltarii orasului. Astfel, am fost fascinati de: Templul lui Asclepios, Amfiteatrul, baile romane, Agora (Piata Publica), Baptisteriul, Bazilica Bizantina, Castelul Venetian si cele doua porti: Poarta Lacului si Poarta Leului. Toate acestea sunt invaluite de povesti fermecatoare.

Pentru ca in aceasta excursie de doar o zi, ne propusesem sa vizitam cateva obiective turistice, de cele doua plaje (Ksamil si Saranda), pe care le-am intalnit in drumul nostru spre Blue Eye (Ochiul albastru) nu ne-am bucurat decat de la distanta. Ne-ar fi placut sa stam la soare si sa ne racorim in apa marii, de un albastru ireal, dar timpul a fost prea scurt.

Un alt obiectiv turistic vizitat in excursia noastra a fost Ochiul albastru (Syri i kaltër sau Blue Eye). Citisem ca acest monument natural este o destinatie de neratat, atunci cand calatoresti in Albania, asa ca a fost adaugat pe lista noastra din primul moment in care am facut itinerariul pentru aceasta tara.

Este situat la aproximativ 20 km de statiunea Sarande. Drumul pana la Ochiul albastru a fost unul cat se poate de pitoresc, cu ape turcoaz, frunze uriase de brusture, libelule azurii si multa verdeata.

Cand am ajuns in fata lacului am ramas uimiti nu doar de culoarea de un albastru hipnotizant a apei, ci si de temperatura acesteia. Lacul, desi nu este mare, este foarte adanc, are aproximativ 50 de metri, aceasta fiind cea mai mare adancime la care cineva s-a scufundat vreodata. Cei curajosi, iubitori de senzatii tari, chiar au sarit in apa, de pe platforma amenajata. Daca afara erau vreo 35 de grade, apa avea cel mult 6-7 grade. Nu vreau sa imi imaginez ce au simtit acestia, dar stiu ca mie mi-au inghetat picioarele cand am intrat in apa, pana la genunchi, pentru a face cateva fotografii.

Concluzia excursiei noastre: Albania chiar merita vizitata!

Noi, cu siguranta, vom reveni in aceasta tara!


Excursie de o zi in sudul Albaniei
error: