Rafting si via ferrata in Vadu Crisului – judetul Bihor

E un lucru bine stiut ca imi place sa calatoresc. Si faptul ca imi plac mult vacantele active, de asemenea. In multe dintre vacantele de care ne-am bucurat in ultimii ani, am avut parte de activitati pline de adrenalina. Am cateva articole postate aici pe blog despre aceste experiente: cu parapanta, la mare si la munte, tiroliana, parasailing, calarie, hamace suspendate la 200 m inaltime si rafting

In vacanta pe care am avut-o in judetul Bihor, unul dintre motivele pentru care am ales sa ne cazam la Pensiunea Gradia din Suncuius, a fost acela ca, in zona respectiva, puteam practica activitati precum: rafting, via ferrata, speologie si alpinism.

Cand am inceput sa fac itinerariul pentru vacanta, alaturi de pesteri, cascade si alte obiective turistice, pentru care judetul Bihor este renumit, si-au gasit locul pe lista noastra si aceste doua activitati: rafting si via ferrata.

Anul trecut in vacanta din judetul Buzau am facut rafting pe raul cu acelasi nume. A fost o experienta extraordinara traita prin intermediul celor de la Team Adventure, experienta de care ne-am dorit sa ne bucuram si in vacanta din judetul Bihor. De data aceasta am ales si traseul de via ferrata, intrucat imi place sa fiu mereu la inaltime.

Am luat legatura cu Remus Dan, unul dintre coordonatorii activitatilor outdoor, a doua parte a nucleului Master Adventure, asa cum se prezinta pe site-ul lor si ne-am facut programare pentru a doua zi. Ne-am bucurat mult cand am vazut cat de multe persoane doreau sa faca rafting si via ferrata, dar am aflat ulterior ca cei de la Master Adventure organizeaza in fiecare weekend evenimente pentru aceste activitati.

Inainte de plecarea pe traseu, ni s-a facut instructajul si ni s-au asigurat costume de neopren si casca de protectie de catre organizatori. Prima oprire pe traseul de rafting a fost in dreptul Pensiunii Gradia, loc in care apa era destul de adanca si unde s-a putut sari din barca in apa, iar cea de-a doua oprire, si totodata cea mai spectaculoasa, a fost la Cascada Vadu Crisului. Acolo barcile au fost trase la mal, iar cei mai curajosi s-au aruncat in apa rece a cascadei.

Dupa ce am revenit de pe traseu, ne-am schimbat de costumele din neopren cu hainele noastre si apoi ne-am incalzit cu o ciorba de fasole cu afumatura, cu smantana, ceapa si ardei iute, iar ca desert, gogosi cu dulceata. Toate aceste bunatati au fost oferite de cei de la baza Master Adventure. Ciorba fierbinte a fost binevenita intrucat eram tare infrigurata cand am revenit de pe traseu. M-am bucurat de putina relaxare in hamacele agatate intre copacii din baza Master Adventure, pe marginea Crisului Repede, iar ulterior am plecat pe traseul de via ferrata.    

Traseul de via ferrata din Peretele Zanelor se afla in defileul Crisului Repede. La baza Master Adventure am primit echipamentul necesar si apoi am pornit pe jos, mergand pe langa calea ferata pana la accesul catre traseu. Dupa un traseu de doua ore, am ajuns in varful celei mai inalte stanci de unde m-am bucurat de o priveliste extraordinara asupra vaii si peretilor defileului.

Am fost felicitata de catre Remus, instructorul care m-a insotit la aceste activitati, intrucat am fost singura din grup care le-a facut pe amandoua in aceeasi zi (atat rafting, cat si via ferrata). Tinand cont si de faptul ca unii participanti erau de varsta copiilor mei, am avut o satisfactie personala.

Scroll to Top