Iubesc marea si in fiecare an merg sa o revad in diferite statiuni de pe litoral. Marea Egee si Marea Ionica sunt doua mari des intalnite in calatoriile noastre din insulele grecesti. O prietena m-a intrebat de ce aleg sa merg in fiecare an in vacanta in Grecia, iar eu i-am raspuns ca imi place mult culoarea marii, care este superba atat turcoaz, cat si smarald, ca imi plac plajele salbatice si faptul ca am la pachet in acelasi sejur, atat mare, cat si munte. Prietena mea mi-a recomandat Muntenegru, perla Marii Adriatice, ca alta varianta de ma bucura de aceste lucruri. Uitandu-ma pe internet am vazut cateva imagini superbe cu plaje din Muntenegru si mi-am zis ca aici vom ajunge si noi in vara.
Pentru ca drumul pana in Muntenegru era destul de lung, am hotarat sa avem o cazare intermediara in Zlatibor, Serbia. Acolo ne-am bucurat de peisaje superbe si de un minunat apus.
A doua zi ne-am continuat drumul pana in Sveti Stefan, statiunea in care am fost cazati pe perioada sejurului nostru.
Prima plaja la care am mers a fost cea din Sveti Sfefan. Au urmat cele din Budva, Mogren, Becici, Jaz, Petrovac si cele din peninsula Lustica.
Sveti Sfefan este un oras din comuna Budva, situat nu departe de centrul acesteia, respectiv, orasul Budva. Statiunea Budva este considerata capitala turismului muntenegrean si atrage in fiecare an mii de turisti. Sveti Stefan si Budva sunt cele mai iubite destinatii de vara din Muntenegru, iar plajele lor sunt deosebit de frumoase. Pe plaja Budva eu si fiul meu am facut parasailing. Am scris despre aceasta experienta intr-un alt articol aici pe blog.
Si celelalte plaje au frumusetea lor. Mogren este o plaja cu nisip fin si auriu si este denumita si “Aurul Muntenegrului”, plajele Jaz si Becici sunt plaje lungi si toate trei sunt situate relativ aproape de Budva, iar peninsula Lustica are multe plaje, unele deosebit de frumoase.
Intr-una din zile am vizitat orasul Kotor, situat in golful cu acelasi nume. Kotor face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO, este unul dintre cele mai bine conservate orase medievale de la marea Adriatica, cel mai vechi oras din Muntenegru si, totodata, cel mai sudic fiord din Europa. Am luat la pas stradutele orasului vechi, bucurandu-ne de frumusetea acestuia, iar apoi am urcat cele 1500 de trepte din piatra pana am ajuns sus, la Castelul San Giovanni. Odata ajunsi acolo, am fost rasplatiti cu o priveliste absolut spectaculoasa asupra intregului golf.
In aceasta vacanta ne-am bucurat din plin de frumusetea peisajelor si am fost cuceriti si de ospitalitatea si gustul bun al specialitatilor muntenegrene.
In fiecare dimineata si seara am admirat panorama spectaculoasa asupra marii.