Frumuseti din Tara Silvaniei

In urma cu un an si jumatate am hotarat sa calatorim lunar in Romania, sa vizitam judetele tarii si sa ne bucuram de frumusetile ei. Cu aceasta ocazie am descoperit si redescoperit locuri deosebite, iar prin intermediul acestui blog, imi doresc sa le si promovez.  

Sunt judete precum Bihor, Hunedoara, Maramures, Brasov si Valcea in care am fost chiar de mai multe ori de-a lungul timpului, dar sunt si judete in care nu am fost deloc pana anul acesta. Unul dintre ele este judetul Salaj. Acesta ne-a fost recomandat de catre o prietena care il vizitase in vara. Noi am ales sa il vizitam in luna octombrie.

Cum se apropia ziua mea de nastere, m-am gandit ca ar fi extraordinar sa ma serbez intr-un loc in care nu mai fusesem pana atunci si sa ma bucur, cu aceasta ocazie, de peisajele frumoase puse in evidenta de culorile toamnei.

Am ales sa ne cazam la Pensiunea Cabana Bradet din Simleul Silvaniei, o pensiune unde am cunoscut oameni deosebiti si in care ne-am simtit foarte bine. Pensiunea este situata pe un deal, intr-o zona linistita, inconjurata de o padure salbatica, la numai cateva sute de metri de centrul orasului Simleu Silvaniei. De pe terasa camerei noastre ne-am bucurat de o frumoasa priveliste asupra orasului.

In vacanta pe care am petrecut-o in judetul Salaj am vizitat obiective turistice precum: Cetatea Bathory, Gradina Zmeilor, Porolissum, Rezervatia Naturala Tusa-Barcau si Cetatea Valcaului.

Cetatea Bathory din Simleul Silvaniei este un monument medieval reprezentativ pentru acest oras. In prezent se mai pastreaza doar turnul de poarta, cateva turnuri de incinta si bastioanele.

Gradina Zmeilor este o arie protejata de interes national, o rezervatie de tip geologic, faunistic, floristic si peisagistic, situata in partea central-estica a judetului Salaj, in satul Galgau Almasului, comuna Balan. Cuprinde un ansamblu neregulat de stanci cu forme bizare (turnuri, ciuperci, ace si abrupturi stancoase) dispuse la baza dealului “Dumbrava”. Ne-am bucurat din plin de peisaj si de vremea frumoasa.

La aproximativ 30 km de Gradina Zmeilor se afla Porolissum. Acesta a fost un oras roman in Dacia, ce s-a dezvoltat rapid prin intermediul comertului devenind capitala provinciei romane Dacia Porolissensis în anul 124 d.C. Situl este unul dintre cele mai mari si mai bine pastrate situri din Romania.

Rezervatia Naturala Tusa-Barcau este o arie protejata de interes national, o rezervatie naturala de tip peisagistic si forestier, situata in partea sud-vestica a judetului Salaj, in Tara Silvaniei. Rezervatia naturala a fost declarata arie protejata in anul 2000 datorita nenumaratelor izvoare cu debite mari de apa, a pasunilor intinse si a padurilor de fag si carpen. Unele izvoare se desfac in mai multe ramuri, formand mici cascade, altele se pierd printre stanci, dupa care se acumuleaza si dau nastere unei cascade impresionante cu inaltimea de peste 10 m, in trepte si praguri. Bolovanii uriasi acoperiti cu muschi verde si frunze ruginii, pe care se prelinge apa, formeaza un cadru deosebit de frumos. Coloritul de neegalat al toamnei ne-a incantat privirea pe tot  parcursul traseului pana la cascada.

Cetatea Valcaului se afla situata in satul Sub Cetate din comuna Valcau. In Evul Mediu a jucat un rol important in istoria regiunii, intrucat stapanea intreaga regiune sudica a comitatului Crasna. Astazi cetatea este o ruina, de-a lungul secolelor zidurile acesteia au suferit o degradare continua.


Frumuseti din Tara Silvaniei
error: