Imi aduc aminte cu nostalgie de ultimul an de facultate cand a trebuit sa-mi culeg informatii necesare pentru proiectul de licenta. Titlul lucrarii mele a fost “Program de valorificare superioara a potentialului turistic al judetului Valcea” si cum nu luase fiinta platforma Google, singurele posibilitati de a culege informatiile necesare erau fie de la fata locului, fie de la biblioteci si de la Ministerul Turismului.

In judetul Valcea am fost de multe ori de-a lungul timpului si de fiecare data ne-am bucurat de noi obiective turistice. Valcea este judetul cu cele mai multe manastiri, schituri si troite, dar pe langa acestea are si numeroase lacuri, atat de acumulare, cat si glaciare, cascade si chei.

Ne-am cazat la Pensiunea Maison Platanus din satul Voinesita, comuna Voineasa, o pensiune in care gazdele deosebit de primitoare ne-au facut sa ne simtim extraordinar si sa ne dorim sa revenim. Ne-a bucurat faptul ca, desi era sfarsitul lui septembrie, cand, de obicei, toamna isi intra in drepturi, am avut parte de temperaturi destul de ridicate si am avut posibilitatea sa petrecem timp si la piscina exterioara. Am profitat din plin de vremea frumoasa si ne-am relaxat in hamac si in leaganul din curtea pensiunii, atunci cand reveneam de pe trasee.

La aproximativ 15 km de Voinesita este situata comuna Malaia, unde am vizitat Manastirea Malaia.

Cheile Latoritei, din comuna Malaia, ofera turistilor nenumarate frumuseti sculptate in stanca chiar de catre apa. In drum spre Barajul Petrimanu se afla Cascada Apa Spanzurata, pe care am gasit-o cu un debit foarte scazut. Nu departe de aceasta am intalnit o cascada mai mica (fara nume), foarte frumoasa si cu un debit mai mare decat al acesteia.

Barajul Bradisor se afla la doar cativa kilometri de lacul Malaia. Pe acesta l-am fotografiat in mai multe ipostaze, acoperit de nori sau cu cer senin si in ambele situatii lacul isi arata frumusetea.

Lacul Vidra este un lac de acumulare, inconjurat de paduri de molid. Barajul Vidra este amplasat pe raul Lotru, la 30 km in amonte de statiunea Voineasa.

La aproximativ 15 km de Barajul Vidra se afla Manastirea Obarsia Lotrului.

Ne propusesem sa vizitam Pestera Laptelui, dar in drum spre aceasta am intalnit cateva “urme” de urs si am facut cale intoarsa. Nu am dorit sa ne intalnim cu Mos Martin.

Pe cursul superior al raului Bucureasa Mare se afla mai multe cascade spectaculoase. Una dintre acestea este Cascada Scorus, considerata cea mai inalta cascada din Romania, avand peste 104 m inaltime. Tot drumul pana la aceasta, peisaje deosebit de frumoase ne-au incantat privirea.

O alta bijuterie naturala a judetului Valcea este Cascada Lotrisor. Aceasta se afla situata in Parcul National Cozia. Desi pana la cascada este un drum forestier ce poate fi parcurs cu masina, noi am ales sa mergem pe jos pentru a ne bucura de frumusetile parcului, a face miscare si a respira aer curat.

Judetul Valcea se mandreste cu Conacul lui Maldar, Cula Duca si Cula Greceanu, acestea din urma cunoscute si sub denumirea de Culele de la Maldaresti, adevarate fortarete de pe pajistile valcene. Culele de la Maldaresti reprezinta un complex muzeal unic in tara noastra, inclus in Patrimoniul Cultural National. Acestea se afla la o distanta de aproximativ 5 km de Horezu.

Tot in apropiere de Horezu, mai exact la 8 km distanta, se regaseste Muzeul Trovantilor din Costesti sau Rezervatia Naturala a Trovantilor din judetul Valcea.

Salina Ocnele Mari este situata in localitatea cu acelasi nume si este una dintre cele mai mari saline din Romania. In interiorul salinei este amenajat un climat pentru relaxare si agrement, multe terenuri de sport: volei, baschet, fotbal, tenis, biliard, minicarting, dar si spatii de joaca pentru copii si o biserica.

Ca o continuare a vacantei din luna septembrie, a fost minivacanta de la sfarsitul lunii noiembrie si inceputul lunii decembrie, pe care am petrecut-o tot in judetul Valcea. Cu aceasta ocazie am vizitat alte obiective turistice precum: Castrul Roman de la Arutela, Schitul Iezer, Pestera Sfantului Antonie, Schitul Pahomie, Manastirea Turnu, Manastirea Stanisoara si Piramidele din Valea Stancioiului.

Castrul Roman de la Arutela este un monument istoric situat pe malul stang al Oltului, intre localitatile Pausa si Caciulata, langa orasul Calimanesti.

In vecinatatea castrului se afla Manastirea Turnu. Aceasta este o manastire ortodoxa de calugari, cu hramul “Intrarea in Biserica a Maicii Domnului”.

La aproximativ 9 km de Castrul Roman de la Arutela, pe versantul sudic al Masivului Cozia se afla Manastirea Stanisoara. Aceasta este o manastire ortodoxa de calugari, cu hramul “Sfantul Gheorghe”.

Schitul Iezer se afla pe teritoriul satului Cheia, orasul Olanesti si reprezinta una dintre cele mai izolate sihastrii din nordul Olteniei. In apropierea acestuia se afla Pestera Sfantului Antonie. Moastele cuviosului au fost gasite ingropate la intrarea in pestera si au fost mutate la Schitul Iezer, unde au fost asezate spre inchinare.

Schitul Pahomie este situat la o distanta de 7 km de Schitul Iezer, pe teritoriul localitatii Baile Olanesti. Biserica schitului poarta hramul “Sfantul Prooroc Ilie Tesviteanul”.

Piramidele din Valea Stancioiului constituie un obiectiv turistic spectaculos al judetului Valcea. Acestea au fost declarate rezervatie naturala geologica si arie protejata prin lege si sunt cunoscute si sub denumirea de Piramidele de pamant din Valea Stancioiului sau Piramidele de la Goranu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: