Voi continua si anul acesta seria explorarilor frumusetilor Romaniei. In ultimii doi ani de cand am inceput acest proiect de promovare a acestora, am calatorit atat in judete departate de Bucuresti, precum: Maramures, Bihor, Salaj, Caras-Severin, dar si in judete mai apropiate, precum: Prahova, Arges si Buzau.

Profitand de ziua libera din 24 ianuarie, am plecat intr-o mini vacanta de trei zile pentru a vizita cateva din obiectivele turistice din judetul Dambovita, a ne bucura de zapada si de compania prietenilor dragi.

In acest judet, situat relativ aproape de Bucuresti, am mai fost de-a lungul timpului, de obicei primavara si vara, dar acum am ales sa il exploram iarna.

In aceasta mini vacanta m-a insotit, de asemenea, calendarul perpetuu ‘Romania – Imagini si Ganduri”, produs de suflet al Asociatiei Noi Orizonturi Familia, deoarece pasiunea mea de a calatori se imbina armonios cu promovarea acestui calendar.

Primele obiective turistice vizitate au fost Ansamblul Monumental Curtea Domneasca din Targoviste, Manastirea Viforata si Manastirea Dealu din apropierea acestuia.

Curtea Domneasca reprezinta un complex de cladiri si fortificatii medievale ce au avut rol de resedinta a unor voievozi ai Tarii Romanesti.

Monumentele ridicate in secolele XV-XVIII ce fac parte din complexul “Curtea Domneasca” sunt: Palatul domnesc, Turnul Chindiei, Biserica Domneasca Mare, Biserica Sfanta Vineri, Casa doamnei Balasa, Biserica paraclis veche, Baia domneasca si Foisorul.

Turnul Chindiei este un turn construit in secolul al XV-lea, in Targoviste, de catre domnitorul Vlad Tepes in timpul celei de-a doua domnii si face parte din ansamblul de monumente Curtea Domneasca. Totodata, acesta reprezinta emblema de secole a acestui oras. Noi l-am gasit in lucrari de reabilitare.

Tot in cadrul Ansamblului Monumental Curtea Domneasca am vizitat si Muzeul Tiparului si al Cartii Vechi Romanesti.

La doar doi km de Targoviste se afla Manastirea Dealu. Aceasta este o manastire ortodoxa de maici, ce poarta hramulSf. Nicolae” la biserica mare si “Acoperamantul Maicii Domnului” la paraclis.

In imediata apropiere a Manastirii Dealu se gaseste Manastirea Viforata. Aceasta este o manastire ortodoxa de maici, ce are doua hramuri, unul inchinat Nasterii Maicii Domnului, praznuit pe 8 septembrie si al doilea, inchinat Sfantului Mare Mucenic Gheorghe, praznuit pe data de 23 aprilie. Si pe aceasta am gasit-o in lucrari de reabilitare.

La aproximativ 30 de km de Targoviste, pe teritoriul comunei Bucsani se afla cea mai mare rezervatie de zimbri din Romania. LaZimbraria Neagradin Bucsani pot fi admirati 47 de zimbri, dintre care 23 masculi si 24 femele.

Alte obiective turistice cu care judetul Dambovita se mandreste sunt: Lacul Scropoasa, Cheile Orzei si Cascada 7 Izvoare, situate in Cheile Zanoagei. De frumusetea acestora m-am bucurat de multe ori de-a lungul timpului, dar mai ales in mai 2020, atunci cand dupa mult timp petrecut in casa, am simtit nevoia sa ma conectez cu natura.

Lacul Scropoasa se afla in Muntii Bucegi, pe valea raului Ialomita. Din cauza unei avarii la hidrocentrala, a fost nevoie ca lacul sa fie secat.

Situate la nord de lacul Scropoasa in Muntii Bucegi, Cheile Orzei sunt printre cele mai stramte, frumoase si spectaculoase chei de pe Valea Ialomitei si chiar din tara noastra.  Au avut un farmec aparte si cu mai putina apa, decat le stiam noi.

In apropiere de Lacul Scropoasa intalnim  Cascada 7 Izvoare, cascada cu apa cea mai pura din Romania.

Lacul Bolboci cunoscut si sub denumirea de “marea din Bucegi”, este un lac de baraj artificial in Masivul Bucegi, pe raul Ialomita, in spatele barajului Bolboci. Si pe acesta l-am regasit plin de zapada si invaluit in ceata.

Una dintre cele mai cunoscute pesteri din Romania este Pestera Ialomitei. Aceasta se afla situata in Muntii Bucegi, pe versantul drept al Cheilor Ialomitei, la altitudinea de 1560 m.

Alte obiective turistice ale judetului Dambovita precum: Turbaria Laptici, Cheile Tatarului, Pestera Rateiului, Parcul Natural Pestera Cocora, Sfinxul si Babele ne-am propus sa le vizitam in sezonul cald.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: