Anul acesta am inceput sa exploram mai in amanunt fiecare judet al tarii, sa ne bucuram de frumusetile sale, sa descoperim locuri noi sau sa le redescoperim pe cele deja vizitate. Dupa Bistrita-Nasaud, Alba, Maramures, Suceava, Covasna, Buzau si Hunedoara, a venit randul judetului Neamt pentru a fi explorat.

Acum doi ani, dupa vacanta petrecuta in Sovata si Praid, am poposit pentru scurt timp in zona Bicazului, dar pentru ca atunci nu am reusit sa vizitam prea multe obiective, ne-am hotarat sa revenim in acea zona si sa o exploram.  

Ne-am cazat la pensiunea Complex Ancora situata pe marginea Lacului Izvorul Muntelui (Bicaz), o locatie in care ne-am simtit excelent, care ne-a fost gazda in sejurul nostru si acum doi ani.  

Primul obiectiv turistic pe care l-am vizitat a fost Cetatea Neamtului, cetate medievala situata in partea de nord-est a Romaniei.

La aproximativ 10 km distanta fata de Cetatea Neamtului se afla Manastirea Agapia, o manastire ortodoxa de maici, purtand hramul Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil. Ctitorul acestei manastiri a fost Hatmanul Gavriil Coci.

Aproape de Manastirea Agapia se afla situata Manastirea Varatec, o manastire ortodoxa de maici, purtand hramul Adormirii Maicii Domnului si fondata de Schimonahia Olimpiada. Cele doua lacasuri de cult sunt incluse pe Lista monumentelor istorice din judetul Neamt.

Fiind sfarsit de noiembrie ma asteptam cumva sa avem parte de vreme capricioasa. Cand am vizitat Cetatea Neamtului, Manastirea Agapia si Manastirea Varatec a plouat mai toata ziua, iar pe seara, din cauza temperaturii scazute, ploaia s-a transformat in lapovita si apoi in ninsoare.

Cascada Duruitoarea si Varful Toaca sunt doua obiective turistice pe care mi-am dorit foarte mult sa le vad in aceasta vacanta.

Cascada Duruitoarea este situata in Masivul Ceahlau la o altitudine de aproximativ 1270 m  si este considerata cea mai spectaculoasa cadere de apa din Moldova si totodata, monument al naturii cu regim de arie protejata de interes national.

Am pornit din statiunea Durau urmand traseul 4 cu banda rosie, iar o prima oprire a fost la Cabana Fantanele, unde am facut un scurt popas. Am baut un ceai fierbinte si ne-am bucurat de peisaj. De la cabana pana la cascada am urmat traseul 9 cu triunghi galben, trecand prin Poiana Viezuri.

Intrucat in ziua in care am fost la Cascada Duruitoarea era destul de tarziu pentru a ajunge si la Varful Toaca, ne-am hotarat sa lasam aceasta experienta pentru o alta zi. Asadar, ne-am informat mai bine la Centrul de salvamont din statiunea Durau despre traseele existente pana la Varful Toaca. Am aflat ca unele trasee sunt lungi si relativ usoare, iar altele scurte, dar mai dificile. Sunt, de asemenea, si trasee interzise pe timpul iernii. Avand in vedere ca aveam de parcurs un drum destul de lung si pentru ca se intuneca devreme, am plecat pe traseu cand soarele abia isi facea aparitia. Am ales traseul cu banda albastra, cu plecare de langa Cabana Izvorul Muntelui, prin curmatura Lutul Rosu, catre Cabana Dochia.  De-a lungul traseului am avut parte de portiuni extrem de alunecoase, acolo unde soarele nu a patruns si zapada era inghetata, dar si zone, in care soarele topise zapada, iar sub covorul de frunze uscate era mult noroi. In ambele cazuri m-am simtit ca pe derdelus. De mare ajutor mi-au fost betele de trekking. Am facut cateva popasuri de-a lungul traseului, pentru a ne trage sufletul si a ne hidrata si in final am ajuns la cabana Dochia. Aici ne-am odihnit un pic si apoi ne-am continuat traseul spre Varful Toaca, pe o poteca inzapezita, printre jnepeni. Am ajuns la Scaldatoarea Vulturilor, zona foarte apropiata de statia meteo din Masivul Ceahlau, iar dincolo de aceasta, la cativa zeci de metri se aratau cele 500 de trepte, ce ne calauzeau catre varful muntelui. Ascensiunea de la baza scarilor catre varf nu a fost una usoara, pe alocuri avand parte de rafale de vant puternic si rece, dar asta nu ne-a impiedicat sa ajungem pe culme. Ajunsi la capatul traseului, am avut parte de o panorama extraordinara asupra imprejurimilor.

Frumusetea Lacului Izvorul Muntelui ne-a surprins de fiecare data. Ne-am bucurat de pe marginea lui de apusuri minunate, dar si de peisaje deosebite, atat in zilele insorite, cat si in cele innorate.

O alta atractie turistica a judetului Neamt este Telegondola din Piatra Neamt. Am incheiet aceasta vacanta la inaltime.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: