Frumuseti din Moldova – judetul Bacau

Alaturi de Bucovina, Maramures, Banat si Apuseni, Moldova este o alta regiune deosebit de frumoasa a tarii noastre, ce-i drept, mai putin explorata de noi. Dupa vacantele petrecute in Italia, Grecia, Albania si Turcia, in mai si iunie, a urmat vacanta lunii iulie, luna considerata ca fiind cea mai calduroasa din an. Am ales in consecinta muntele. Desi am calatorit destul de mult in Romania in ultimii doi ani si jumatate, au mai ramas cateva judete inca neexplorate de noi. Unul dintre acestea era Bacau, care face parte din categoria judetelor de munte ale Moldovei.

Ne-am cazat la Pensiunea Luka, situata la aproximativ 2 km de centrul statiunii Slanic Moldova. Acolo ne-am bucurat de gustul autentic al mancarurilor traditionale moldovenesti, de ospitalitatea gazdelor, de racoare si aer curat.

Statiunea Slanic Moldova, cunoscuta si sub numele de Baile Slanic Moldova, este situata la altitudinea de 530 m, la poalele Muntilor Nemira in Carpatii Orientali.

Aici se pot practica mai multe tipuri de turism: balneo-terapeutic, cultural, religios, de recreere si odihna, de agrement si agroturism.

Ne-am bucurat de toate acestea si in plus, in perioada 22-24 iulie, am serbat alaturi de localnici zilele statiunii Slanic Moldova. A fost o surpriza placuta pentru ca nu stiam acest lucru cand am facut rezervarea, mai ales ca datorita acestui eveniment am putut petrece cateva seri minunate la spectacolele organizate in Parcul Central.

La aproximativ 16 km de Slanic Moldova se afla orasul Targu Ocna. Pentru ca eram in luna lui cuptor, am ales sa ne racorim in Salina Targu Ocna, la strandul cu acelasi nume, dar si pe cateva trasee montane din zona.

In salina, la adancimea de 240 m, alaturi de plimbare, aer sarat si racoare, ne-am bucurat si de o minunata reprezentatie ce a cuprins dansuri contemporane si populare si un spectacol de umbre.

De soare si apa sarata ne-am bucurat la Strandul Targu Ocna. Acesta are salinitatea de 291g/l.

Primul dintre traseele montane pe care le-am urmat, numit “Partia de schi Nemira – Valea Dobru – Parc Slanic Moldova”, este un traseu usor, cu lungimea de 4,5 km. Prima treime din acest traseu am ales sa o parcurgem cu ajutorul telescaunului, deoarece imi place mult sa ma bucur de privelisti de la inaltime. Am ajuns la statia de plecare Partia Nemira si de acolo am pornit pe traseul marcat cu triunghiul albastru. Am mers ceva drum, cand, la un moment dat, am trecut pe langa niste urme de urs si ne-am cam speriat. Mai ales ca in urma cu putin timp ne intalnisem cu niste turisti care veneau de pe traseu. Ne-au spus ca s-ar putea ca in zona sa fie ursi, dar ca ii putem tine la distanta cu conditia sa fim un grup mai mare si sa facem multa galagie. Eram doar doua persoane, astfel, am facut cale intoarsa pana la telescaun pentru a cauta tovarasi de drum. Am stat ceva timp acolo pana ce am reusit sa gasim si sa convingem alte doua persoane care au dorit sa faca traseul. Apoi am plecat la drum. Am fost cu ochii in patru, am facut multa galagie cu doua sticle in care am pus cateva pietre si se pare ca am reusit, astfel, sa tinem ursii la distanta. 

Traseul numit “Circuit 300 trepte” este un traseu usor, marcat cu triunghi rosu si are lungimea de 5,1 km. Traseul porneste si se incheie in apropierea zonei izvoarelor minerale. Pentru a fi mai usor accesibil turistilor care vin la odihna si tratament in statiune, din loc in loc au fost amenajate scari. Traseul urca prin padure si revine aproape de Cascada Slanicului, de-a lungul Cheilor Slanicului.

La finalul traseului am traversat podetul peste raul Slanic si am vazut Cascada Slanicului. Aceasta nu era ceea ce imi imaginasem eu, o cascada in adevaratul sens al cuvantului, ci era doar o cadere de apa.

Apoi, ne-am continuat drumul spre statiune, trecand pe langa Pastravaria Slanic Moldova spre izvoarele minerale.

Statiunea Slanic Moldova denumita si “Perla Moldovei” asigura tratament pentru diverse afectiuni prin intermediul apelor sale minerale sulfuroase, clorurate, bicarbonate, iodurate si hipotone.  

In apropierea orasului Bacau exista doua obiective turistice, in care ne-am bucurat de liniste si reculegere. 

Primul dintre acestea este Ansamblul Curtii Domnesti din Bacau. Curtea Domneasca din Bacau a fost resedinta lui Alexandru, fiul domnitorului Stefan cel Mare. Ruinele Curtii Domnesti pastreaza vestigii ale casei, ale turnului si biserica “Adormirea Maicii Domnului” – Precista.

Al doilea obiectiv este Manastirea Carmelitana. Aceasta se afla situata la 15 km de orasul Bacau, la poalele unei paduri din satul Luncani. Biserica este inchinata Maicii Domnului de pe Muntele Carmel si Profetului Ilie.

In comuna Manastirea Casin se afla o manastire cu aceeasi nume.

Manastirea Casin reprezinta un monument istoric de arhitectura de interes national, datand din secolul al XVII-lea. Vizita noastra la acest lacas de cult a avut loc intr-o dupa-amiaza de sambata, cand, se oficia o cununie religioasa in stil traditional moldovenesc, majoritatea nuntasilor fiind imbracati in costum popular.

Castelul Ghika din Dofteana, alaturi de Palatul Ghika de la Comanesti fac parte din imobilele detinute de familia Ghika. Castelul a fost construit in stil romantic la sfarsitul secolului al XIX-lea ca un castel de vanatoare pentru familia Ghika. Domeniul acestuia cu o suprafata de aproximativ 4 hectare este foarte frumos, cu arbori seculari, un helesteu si multa verdeata.

In interiorul castelului m-au impresionat holul central cu scara generoasa, semineul, un pian vechi, sala de dans si biroul de lucru. Urcand la etaj imi imaginam cum arata viata aici la castel in vremuri demult apuse.

M-au incantat, de asemenea, si cele doua terase ale castelului: cea de la parter cu vedere spre lac si cea de la etaj, care oferea o priveliste minunata spre fantana situata in fata intrarii principale.

Pentru ca doream sa ma bucur de frumusetea unei cascade adevarate, am ales sa facem traseu in Rezervatia Naturala Bucias.

Cascada Bucias situata in cadrul Rezervatiei Naturale Bucias are o inaltime de aproximativ 15 m si reprezinta cea mai mare cadere naturala de apa din judetul Bacau. Noi ne-am bucurat de frumusetea cascadei atat de sus, de pe traseu, cat si de la baza acesteia, coborand un povarnis pana acolo.

Lacul Racaciuni este o arie protejata de interes national si, totodata, cel mai mare lac de cumulare artificial din judetul Bacau. Este un loc minunat pentru cei pasionati de pescuit.

Scroll to Top