Iubesc marea! Ultima vacanta la malul marii a fost in septembrie anul trecut. De atunci am vazut marea mai mult in fotografii. Imi era tare dor de ea, de valurile ei si de “muzica” ei. Acum ca a venit vara am considerat ca este timpul sa incepem sa mergem mai des pe plaja. Si pentru ca in fiecare an alegem sa vizitam locuri noi, in vacanta lunii iunie am ales sa ne bucuram de plaja de la Gura Portitei si nu numai.
Mai fusesem in Delta Dunarii in urma cu cativa ani, dar atunci am fost cazati in Sulina. De data aceasta am ales sa ne cazam in Jurilovca, la Pensiunea Anastasia, o locatie in care ne-am simtit ca acasa, chiar din prima clipa. Ne-am bucurat de ospitalitatea gazdelor, de confort si de relaxare. Ne savuram cafeluta in fiecare dimineata in foisorul acoperit de trandafiri sau pe terasa camerei noastre.
La o distanta de 6 km de Jurilovca se afla Capul Dolosman, o arie protejata de interes national, iar pe malul inalt si abrupt al lacului Golovita se afla ruinele partial dezvelite si restaurate ale Cetatii Argamum, cetate greco-romana.
Cap Dolosman Cap Dolosman Cap Dolosman Ruinele Cetatii Argamum Ruinele Cetatii Argamum Ruinele Cetatii Argamum Ruinele Cetatii Argamum Ruinele Cetatii Argamum
De pe dealul calcaros ce domina zona lacurilor Razim si Babadag, deal pe care se afla ruinele Cetatii Enisala ne-am bucurat de un minunat apus, dar si de peisaje pitoresti. Cand am ales sa venim la aceasta cetate am tinut cont de sfatul unui prieten care ne-a asigurat ca de acolo putem vedea unele dintre cele mai frumoase apusuri si rasarituri din Romania.
Ruinele Cetatii Enisala Ruinele Cetatii Enisala Ruinele Cetatii Enisala Ruinele Cetatii Enisala Ruinele Cetatii Enisala Ruinele Cetatii Enisala Ruinele Cetatii Enisala Ruinele Cetatii Enisala Apus de soare fotografiat de pe ruinele Cetatii Enisala
Ce poti face pe vreme ploioasa in vacanta? Aceasta intrebare ne-am adresat-o cand am vazut ca, intr-o dimineata, ploua cu galeata. Ne-am gandit ca poate nu o sa ploua toata ziua, asa ca am decis sa mergem in orasul Tulcea. Si bine am facut! Acolo am avut mai multe variante: cand a plouat am vizitat Centrul Muzeal Ecoturistic “Delta Dunarii”, iar cand ploaia a incetat am vizitat Monumentul Eroilor si ne-am plimbat pe faleza din Tulcea. De pe dealul Monumentului am admirat panorama asupra orasului, iar in gradina acestuia am vizitat ruinele Cetatii Aegyssus. In Centrul Muzeal Ecoturistic “Delta Dunarii” am fost fascinati atat de decorurile ce redau cu fidelitate habitatele specifice Deltei Dunarii, cat si de multele acvarii, de diferite forme si marimi, in care am vazut zeci de specii de pesti.
Centrul Muzeal Ecoturistic “Delta Dunarii”Centrul Muzeal Ecoturistic “Delta Dunarii” Centrul Muzeal Ecoturistic “Delta Dunarii” Centrul Muzeal Ecoturistic “Delta Dunarii” Centrul Muzeal Ecoturistic “Delta Dunarii” Centrul Muzeal Ecoturistic “Delta Dunarii” Centrul Muzeal Ecoturistic “Delta Dunarii” Centrul Muzeal Ecoturistic “Delta Dunarii” Centrul Muzeal Ecoturistic “Delta Dunarii” Centrul Muzeal Ecoturistic “Delta Dunarii” Centrul Muzeal Ecoturistic “Delta Dunarii” Centrul Muzeal Ecoturistic “Delta Dunarii” Centrul Muzeal Ecoturistic “Delta Dunarii” Centrul Muzeal Ecoturistic “Delta Dunarii” Faleza Tulcea Faleza Tulcea Faleza Tulcea Monumentul Eroilor Monumentul Eroilor Monumentul Eroilor Monumentul Eroilor Monumentul Eroilor Ruinele Cetatii Aegyssus Ruinele Cetatii Aegyssus Ruinele Cetatii Aegyssus
In drum spre orasul Tulcea am trecut prin satul de vacanta Enisala Safari Village, unde am fost incantati de arhitectura traditionala a caselor.
Enisala Safari Village Enisala Safari Village Enisala Safari Village Enisala Safari Village Enisala Safari Village Enisala Safari Village Enisala Safari Village
Dupa acea zi mohorata au urmat zile cu mult soare si am decis sa mergem, intr-una dintre ele, la Gura Portitei.
Parte a Rezervatiei biosferei Delta Dunarii, Gura Portitei este situata pe o fasie de nisip, intre Marea Neagra si limanul Golovita si face parte din comuna Jurilovca.
Am ajuns la Gura Portitei cu o barca rapida ce ne-a transportat din micul port Jurilovca pana la destinatie, iar acolo am petrecut cateva ore bune pe plaja, bucurandu-ne de soare, de mare si de liniste, iar la intoarcere, am avut sansa sa admiram fauna si flora din zona Grindul Lupilor, unde pelicanii si cormoranii sunt in mediul lor natural.
Spre Gura Portitei Gura Portitei Gura Portitei Gura Portitei Gura Portitei Gura Portitei Gura Portitei Gura Portitei Gura Portitei Gura Portitei Rezervatia Biosferei Delta Dunarii Rezervatia Biosferei Delta Dunarii Rezervatia Biosferei Delta Dunarii Rezervatia Biosferei Delta Dunarii Rezervatia Biosferei Delta Dunarii Rezervatia Biosferei Delta Dunarii Rezervatia Biosferei Delta Dunarii Spre Jurilovca