In Bucovina am fost de multe ori de-a lungul timpului si de fiecare data revenim cu mare drag in acest colt de rai al Romaniei, dornici sa descoperim si sa redescoperim frumuseti ale acestui tinut minunat.

Ne-am cazat la pensiunea Conacul Domnitei din Gura Humorului, o pensiune in care ne-am simtit ca acasa. Am apreciat mult ospitalitatea gazdelor, surprizele pe care ni le-au facut acestea de ziua noastra, la cina, cat si in dimineata urmatoare, preparatele traditionale delicioase si, nu in ultimul rand, amplasarea pensiunii intr-o zona deosebit de frumoasa, la doar 300 m de Manastirea Voronet.

Gura Humorului este una dintre statiunile turistice care strange sute de mii de turisti an de an, datorita faptului ca pe teritoriul acesteia se afla celebra Manastire Voronet.

Manastirile Humor, Voronet, Sucevita si Moldovita le mai vizitasem cu ani in urma, dar acum, am ales sa ne bucuram de frumusetea lor iarna. Pe langa acestea, am mai vizitat si Manastirile Dragomirna, Probota, Patrauti, Sf. Ioan cel Nou de la Suceava si Arbore.

Am reusit, astfel, sa vizitam toate cele opt biserici pictate din nordul Moldovei, incluse pe lista Patrimoniului Cultural Mondial UNESCO. Acestea sunt unice in intreaga lume pentru pictura exterioara si sunt adevarate bijuterii ale arhitecturii moldovenesti medievale.

Manastirea Humor cunoscuta si sub denumirea de Manastirea Humorului, este o manastire ortodoxa de maici, situata in satul Manastirea Humorului, din comuna cu acelasi nume. Biserica manastirii poarta hramurile “Adormirea Maicii Domnului” si “Sfantul Mucenic Gheorghe”.

La aproximativ 4 km de centrul orasului Gura Humorului se afla Manastirea Voronet. Aceasta este un complex monahal medieval construit in satul Voronet si constituie una dintre cele mai valoroase ctitorii ale lui Stefan cel Mare. Este supranumita si “Capela Sixtina a Estului”. Este o manastire ortodoxa de maici, iar biserica manastirii poarta hramul “Sfantul Mare Mucenic Gheorghe – purtatorul de biruinta”. Este celebra datorita frescelor remarcabile pictate in unica nuanta de albastru, ca cea a cerului.

Manastirea Sucevita este o manastire ortodoxa de maici, situata in satul Sucevita, din comuna cu acelasi nume. Biserica manastirii poarta hramul “Invierea Domnului”. Ctitorul acestei manastiri este mitropolitul Gheorghe Movila.

Manastirea Moldovita o manastire ortodoxa de maici, situata in comuna Vatra Moldovitei. Biserica manastirii poarta hramul “Buna Vestire”. Ctitorul acestei manastiri este Petru Rares. In drum spre aceasta manastire am trecut prin “La Palma”, locul unde, in urma cu doi ani, m-am dat pe cea mai lunga tiroliana din tara, dintr-un singur segment.

Manastirea Dragomirna este o manastire ortodoxa de maici, construita in satul Mitocul Dragomirnei. Biserica manastirii poarta hramul “Pogorarea Sfantului Duh”.

Manastirea Probota este o manastire ortodoxa de maici, construita in satul Probota. Biserica manastirii poarta hramul “Sfantul Nicolae”. Ctitorul acestei manastiri este Petru Rares.

Biserica “Inaltarea Sfintei Cruci” din Patrauti este considerata a fi cea mai veche biserica ctitorita de domnitorul Stefan cel Mare. Biserica este situata in satul Patrauti din comuna cu acelasi nume si poarta hramul “Inaltarea Sfintei Cruci”.

Manastirea “Sf. Ioan cel Nou” de la Suceava este o manastire ortodoxa de calugari construita in orasul Suceava, in apropierea Cetatii de Scaun a Sucevei. Biserica manastirii are hramurile “Sfantul Gheorghe” si “Sfantul Ioan cel Nou”.

Biserica “Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul” din Arbore cunoscuta si sub denumirea de Biserica Arbore, este o biserica ortodoxa cu hramul “Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul”. Ctitorul acestei biserici este hatmanul Luca Arbore.

La aproximativ 3 km de orasul Suceava se afla Manastirea Hagigadar. Aceasta este o fosta manastire armeneasca de maici, construita in perioada 1512-1513 si este inchinata Maicii Domnului. Poarta un nume armenesc: Hagigadar insemnand in limba armeana “indeplinirea dorintelor”.

Cu Mocanita de la Moldovita – Hutulca am fost si acum doi ani in vara, cand am vizitat Bucovina, dar acum, la recomandarea unui prieten, am ales sa ne bucuram de aceasta experienta iarna. Ne-au incantat privirea peisajele de poveste, iar la capatul liniei ne-a asteptat o masa traditionala, cu bucate alese, pregatite de gospodarii din zona. Atmosfera a fost intretinuta de doi muzicanti de-ai locului.

Cetatea de Scaun a Sucevei cunoscuta si sub denumirea de Cetatea Sucevei, este o cetate medievala situata la marginea orasului Suceava, pe un deal de unde se poate vedea intreaga vale a Sucevei. Cetatea a fost inclusa pe Lista monumentelor istorice din judetul Suceava din anul 2004.

Un alt obiectiv turistic deosebit al acestei zone este Salina Cacica. Prin galeriile sapate manual in masivul de sare se ajunge la Muzeul Sarii, Capela romano-catolica Sf. Varvara, Capela Ortodoxa, Lacul Sarat, Sala de dans si Sala de sport. Intrarea in mina se face pe cele 192 de trepte vechi de brad aflate de la inceputul exploatarii, mineralizate de saramura ce a patruns in lemn. Aerosolii salini cu efecte terapeutice, temperatura din subteran de aproximativ 10 grade Celsius si frumusetea locului, recomanda salina in orice anotimp pentru relaxare si agrement.

Muzeul Oului din Vama este cel mai mare muzeu de acest gen din Romania. Acesta reuneste peste 11.000 de oua atat din tara noastra, in special din Bucovina, cu o vechime intre 50 si 100 de ani, cat si oua din alte tari ale lumii.

Satul Ciocanesti este satul muzeu din Bucovina, unic in tara noastra, cu peste 600 de gospodarii, una mai frumoasa ca alta. Consiliul Local din Satul Ciocanesti i-a obligat pe locuitorii acestuia sa respecte arhitectura traditionala, iar rezultatele sunt spectaculoase. Succesul turistic al localitatii i-a facut pe oameni sa inteleaga valoarea mostenirii traditionale si sa o transmita mai departe.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: