Frumuseti din Apuseni

Sunt locuri deosebit de frumoase in tara noastra pe care ar trebui sa le vedem macar o data in viata. Desi unele dintre acestea se afla la o distanta considerabila fata de Bucuresti, merita tot efortul pentru a ajunge la ele. Ma refer la Maramures, Bucovina, Apuseni si Banat. Am calatorit in toate aceste locuri, dar azi am ales sa va povestesc despre vacanta noastra din Apuseni.

Am revenit in aceasta zona deosebit de frumoasa dupa 12 ani. Atunci ne intorceam acasa din vacanta pe care o avusesem in Croatia si ne-am hotarat sa avem o cazare intermediara in Arieseni. Auzisem ca Apuseni este o zona bogata in obiective turistice, dar fiind cu cei mici dupa noi, am reusit sa vizitam doar o mica parte dintre acestea: Pestera Scarisoara, Pestera Ursilor, Pestera Poarta lui Ionele si sa ne bucuram, bineinteles, de minunatele peisaje din zona.

Deocamdata, anul acesta, vacantele din tara au prioritate, din cauza situatiei incerte de a putea calatori in strainatate. Asadar, am ales ca inceputul vacantei de vara 2020 sa il petrecem vizitand Romania. Avem o tara deosebit de frumoasa, pe care an de an o exploram.

Casa Raluca din Arieseni este o locatie minunata, situata intr-o zona mai retrasa, in care ne-am bucurat de liniste, de peisajele frumoase din imprejurimi si de bunatati culinare foarte gustoase. Ne-am rasfatat in hamacele si balansoarele pensiunii si ne-am amuzat hranind cei doi iepurasi draguti aflati in curtea acesteia.

In acest sejur pe care l-am avut in Arieseni am vizitat: Cascada Pisoaia si Dealul cu melci, Cascada Varciorog, Cascada Patrahaitesti, Pestera Ghetarul de la Vartop si Groapa Ruginoasa.

Cascada Pisoaia si Dealul cu melci sunt doua frumuseti spectaculoase aflate pe teritoriul comunei Vidra. Cascada Pisoaia este declarata rezervatie peisagistica, caderea de apa se realizeaza de la aproximativ 18 m inaltime, iar rezervatia Dealul cu melci este un unicat geologic, reprezentat de un deal plin de cochilii de piatra ale unor melci de forme si marimi variate, ce au trait in aceste locuri cu mult timp in urma. 

Pestera Scarisoara cunoscuta si sub denumirea de Ghetarul de la Scarisoara, adaposteste cel mai mare ghetar subteran din Romania. In drum spre pestera un panou informativ ne aducea la cunostinta ca aceasta este inchisa din cauza lucrarilor de modernizare a infrastructurii de acces in pestera.

Uitandu-ma la fotografiile realizate acolo in urma cu 12 ani, chiar erau necesare aceste lucrari de modernizare. Scarile vechi din lemn si balustradele subrede urmeaza a fi inlocuite cu unele metalice, asa cum sunt cele de la Canionul 7 Scari.

La plecarea de la pestera ne-am oprit la Cabana Suvenirurilor de unde am admirat panorama superba.

Cascada Varciorog si Cascada Patrahaitesti sunt doua obiective turistice pe care le-am vizitat intr-o alta zi, in care ploaia si ceata au fost prezente aproape tot timpul. Cand am mers la Cascada Varciorog am fost placut surprinsi cand, dupa un drum destul de anevoios prin ploaie, cu cat ne apropiam de cascada, ploaia se mai domolea, iar cand am ajuns la ea, a iesit soarele. Am fost foarte bucurosi pentru ca am reusit sa facem cateva fotografii deosebite. Acelasi noroc nu ne-a insotit si la Cascada Patrahaitesti. Aici, ceata ne-a cam impiedicat sa ne bucuram de frumusetea ei.

Unul dintre obiectivele cele mai importante din Muntii Bihorului este Groapa Ruginoasa. Aceasta este un monument al naturii si reprezinta o vale cu versanti abrupti formata prin ravinare (eroziune de suvoaie) ceea ce a determinat aparitia stratelor de cuartite, de culori rosiatice, conferind zonei un aspect aparte.

Nu puteam incheia vacanta noastra din Apuseni fara a trece prin Alba Iulia pentru a vizita Cetatea Alba Carolina, care in urma cu 12 ani era in renovare. Acum am regasit-o deosebit de frumoasa.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

2 thoughts on “Frumuseti din Apuseni”

Comments are closed.

Scroll to Top