Din frumusetile judetului Brasov- Sinca Veche si Racos

Fiind in vacanta in orasul Brasov, dupa ce am cutreierat la pas, cateva zile la rand, tot centrul vechi, admirand frumusetile acestuia, ne-am gandit sa ne bucuram si de imprejurimile orasului.

Sunt zone deosebit de frumoase in Romania, care sunt foarte putin promovate si aici ma refer la Sinca Veche si la Racos, amandoua situate in judetul Brasov.  

La Sinca Veche fusesem cu ceva timp in urma, impreuna cu cativa prieteni si pentru ca ne-a placut mult, ne-am gandit sa revenim, de data aceasta doar noi doi. Comuna Racos nu o vizitasem pana atunci, dar auzisem ca in aceasta zona se afla un lac deosebit de frumos, un vulcan stins, un castel medieval si niste coloane de bazalt si am zis ca trebuie sa le vedem. Asa ca am facut doua excursii in aceste zone.

Situata la 50 de km de Brasov, manastirea rupestra de la Sinca Veche, este o manastire veche de mii de ani, este sapata in stanca si ascunsa in mijlocul padurii. In ultimii ani a devenit o atractie turistica, fiind un loc cu o incarcatura energetica, dar si de pelerinaj si reculegere. I se mai spune si Templul Dorintelor sau Templul Ursitelor. Complexul de la Sinca Veche mai cuprinde pe langa manastirea rupestra si o manastire noua. Cele doua lacasuri de cult sunt legate intre ele prin alei amenajate in padure.

Situata la 70 de km de Brasov, comuna Racos reprezinta o alta atractie a acestui judet. Prima oprire a noastra a fost la Vulcanul Stins. Cand am ajuns acolo am fost uimita de frumusetea peisajului. Aveam impresia ca m-am teleportat intr-o alta tara. Nu-mi venea sa cred ca exista asemenea loc in Romania. Daca America are “Marele Canion”, la Racos intalnim “Micul Canion”. Cred ca fotografiile facute acolo spun mai mult decat o mie de cuvinte.

O alta oprire in comuna Racos a fost la Lacul de Smarald. Acesta este situat in vecinatatea Vulcanului Stins si s-a format in fosta cariera Brazi, cariera ce se ocupa cu exploatarea rocilor bazaltice. Lacul are o pozitie ascunsa, fiind inconjurat de formatiuni de bazalt. S-a format prin acumularea apei de ploaie si prin topirea zapezilor. Culoarea lui verde-albastruie il face deosebit de frumos. In realitate este mult mai spectaculos decat in fotografii.

Au urmat Coloanele de bazalt de la Racos. Acestea impresioneaza prin inaltimea lor de 10 -15 m. Spectacolul este unic, natura realizand si de aceasta data o adevarata opera de arta.

Excursia noastra in comuna Racos s-a incheiat la Castelul medieval Sukosd – Bethlen, atestat in 1636, pe care am dorit sa-l vizitam, dar era inchis. Am facut cateva fotografii de afara si apoi am plecat spre Brasov.

Scroll to Top