Pot spune cu toata convingerea ca m-am indragostit de Apuseni. Desi este a patra oara cand revenim in aceasta zona in ultimul an, cred ca inca mai avem de explorat multe obiective turistice noi.  Aceasta regiune este foarte bogata in pesteri, cascade si chei. In vacanta care tocmai s-a incheiat de curand am vizitat cateva cascade, chei, o pestera, o cetate medievala si am facut cateva trasee montane, printre care si doua de via ferrata despre care voi scrie intr-un alt articol aici pe blog.

Am fost cazati la Pensiunea Roua Muntilor din localitatea Vadu Crisului, judetul Bihor. Am aflat de aceasta pensiune de pe site-ul celor de la Master Adventure, cei cu care am facut rafting si via ferrata in vacanta pe care am avut-o in luna aprilie, in aceasta zona, aceasta pensiune fiind situata foarte aproape de baza Master Adventure. Dimineata ne serveam micul dejun si cafeaua pe terasa pensiunii, iar dupa amiaza sau seara cand reveneam dupa traseu, ne relaxam fie la piscina sau in jacuzzi, fie in hamac sau in leaganul din curtea pensiunii, iar atunci cand vremea a fost capricioasa, ne-am bucurat sa facem un pic de miscare la sala de sport. La aceasta pensiune ne-am simtit mai ceva ca acasa. Mancarea traditionala delicioasa, ospitalitatea gazdelor, serviciile ireprosabile si tot confortul de care ne-am bucurat, sunt doar cateva dintre atuurile pentru care recomand aceasta pensiune si unde vom mai reveni cu siguranta.

Cascada Rachitele cunoscuta sub denumirea de Valul Miresei, a fost primul obiectiv turistic al vacantei noastre. Pana la aceasta am parcurs un traseu usor si deosebit de frumos. Cascada este situata la granita cu Parcul Natural Apuseni si are o cadere de apa de peste 30 m.

O alta cascada deosebit de frumoasa este Cascada Boiului. La aceasta ne-am dorit sa ajungem in vacanta pe care am avut-o in luna aprilie in judetul Bihor, dar din cauza viiturilor care avusesera loc in acea perioada, podetele peste care ar fi trebuit sa trecem pentru a putea ajunge la cascada au fost distruse de ape, iar noi, neavand incaltari impermeabile si apa fiind rece, am renuntat, dar ne-am propus, ca atunci cand vom reveni in zona, sa o vizitam. Ceea ce am si facut. Ne-am bucurat din plin de frumusetea ei, atat de la distanta, cat si de aproape. Caderea de apa masoara aproximativ 8 m.

Valea Iadului este una dintre cele mai pitoresti vai din tara. De-a lungul ei sunt pesteri, cascade si chei. Noi ne-am bucurat de trei cascade: Cascada Saritoarea Iedutului, Cascada Valul Miresei si Cascada Iadolina. Sunt doua cascade care poarta aceeasi denumire, respectiv Valul Miresei, una este in Rachitele, cealalta in Valea Iadului. Intrucat drumul de acces in Parcul Natural Apuseni era in plina activitate de reabilitare si modernizare, ne-am deplasat cu greu de la un obiectiv la altul. Cascada Valul Miresei am fotografiat-o de la distanta, neavand alta posibilitate de ajunge aproape de ea.

Spre Cascada Bulbuci am urmat un traseu marcat cu punct albastru dublu, traseu relativ scurt, dar destul de dificil printre copaci cazuti si bolovani sparti. Cascada are o cadere de apa in trei trepte, cu o inaltime totala de 40 m si un farmec aparte intrucat se poate intra in spatele peretelui de apa.

La Barajul Dragan-Floroiu am ajuns intr-o zi in care am avut parte de cer acoperit, ploaie si ceata. Dar tocmai aceste elemente au facut fotografiile noastre mai artistice.

Ca si in cazul Cascadei Boiului si Pestera Vadu Crisului a fost un obiectiv turistic la care ne-am dorit sa ajungem in vacanta pe care am avut-o in aceasta zona in aprilie, dar intrucat ghidul pesterii nu a fost disponibil, nu am putut sa o vizitam. De data aceasta, am luat legatura din timp cu ghidul si astfel am reusit sa o vizitam.

In apropierea pesterii se afla Cascada Vadu Crisului, cascada de care am vrut sa ne bucuram din nou, de aceasta data, mai de aproape.

Cand am fost in judetul Hunedoara, in toamna anului trecut, am vizitat doua chei deosebit de frumoase: Cheile Banitei si Cheile Madei si ne-am dorit mult ca atunci cand vom reveni in zona sa vizitam si Cheile Crivadiei. Pentru a ajunge la acestea a fost necesar sa facem un traseu destul de dificil, dar care a meritat tot efortul. Echipata corespunzator si incaltata cu papuci de apa, am reusit sa strabat aceste chei. Ne-am bucurat din plin de frumusetea lor.

Din Cheile Crivadiei se ajunge destul de repede la Cascada Curcubeu. Stiam ca la aceasta cascada e bine sa ajungem la ora pranzului pentru ca la acea ora soarele mangaie cascada cu razele sale si ne ofera un curcubeu extraordinar, de unde si numele acesteia, dar noi desi am ajuns la ora pranzului acolo, am avut parte de cer partial innorat si nu am putut vedea curcubeul.

Cetatea Colt este una dintre cele mai cunoscute cetati medievale din zona Hategului. Pana la aceasta am urmat un traseu marcat cu punct rosu, iar ajunsi sus, la ruinele cetatii, ne-am bucurat de o panorama deosebita asupra imprejurimilor.

In apropierea Cetatii Colt se afla Biserica Colt. In momentul cand am ajuns la aceasta din urma, tocmai avea loc o cununie religioasa si astfel am fost si noi martorii acestui fericit eveniment.

Am inceput vacanta noastra din Apuseni cu vizitarea unei cascade si tot asa o incheiem. Am vizitat Cascada Sipot, un alt obiectiv turistic de pe lista noastra, iar in drum spre aceasta am oprit si langa Lacul Santamaria Orlea.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: