Alte frumuseti din Transilvania – judetul Hunedoara

Am calatorit mult in Romania in acesta vara. M-am bucurat de obiectivele turistice din judetele Maramures, Suceava, Alba, Bistrita-Nasaud, Buzau, Covasna si Harghita. In aceasta toamna ne-am propus sa exploram frumusetile judetului Hunedoara, acest judet fiind unul mai putin vizitat de catre noi.

Daca in vacanta noastra din judetul Bistrita-Nasaud, am fost cazati intr-o pensiune minunata pe marginea lacului Colibita, la Montana Resort, iar in  Buzau, la Izvorul Bucuriei, locatie situata pe marginea lacului Siriu, in vacanta din judetul Hunedoara, am avut parte de momente deosebite la Pensiunea Belvedere.

Pensiunea Belvedere este situata pe marginea lacului Cincis, intr-un cadru mirific. De pe terasa camerei noastre, am admirat in fiecare zi panorama asupra lacului, atat dimineata, cat si seara. Pentru ca este toamna, nu am putut face plaja si nici nu ne-am putut balaci in piscina exterioara.

Lacul Cincis este un lac de acumulare creat in urma cu 60 de ani, prin inundarea vaii pe care se intindeau cateva sate si catune. Odinioara acest lac se numea “marea hunedorenilor”. Am reusit sa fotografiem ruinele bisericii romano-catolice, biserica ce in urma cu cateva decenii se afla sub ape in totalitate.

Rezervatia Naturala Cheile Banitei este un obiectiv turistic mai putin cunoscut si aproape deloc promovat, situat pe drumul dintre Hateg si Petrosani. Cheile Banitei s-au format prin prabusirea tavanului unei pesteri si au lungimea de 250-300 m. Acestea sunt deosebit de spectaculoase. Pentru vizitarea acestora am avut nevoie de cizme de cauciuc.

La 2 km de Cheile Banitei se afla Pestera Bolii. Aceasta reprezinta una dintre cele mai mari pesteri din Transilvania si una dintre putinele ce pot fi strabatute de la un capat la altul. Este o pestera ce ofera un spectacol deosebit de lumina si culoare. Are poduri ce traverseaza apa care a format pestera, iar in sala principala, datorita acusticii, se tin spectacole si concerte. Aceste doua obiective le-am vizitat chiar in prima zi, in drumul nostru spre Pensiunea Belvedere.

In scurta noastra vacanta pe care am petrecut-o in judetul Hunedoara, ne-am dorit sa vizitam cat mai multe obiective turistice din aceasta zona si ne-am organizat itinerariul destul de bine. Am inceput cu cele mai apropiate, situate in partea de nord a lacului Cincis, respectiv Cetatea Devei si Castelul Corvinilor, am continuat cu cele din nord-est, Geoagiu-Bai, Cascada Clocota, Grota Haiducilor, Cheile Madei, iar apoi cu cele din sudul lacului Cincis, Cascada Lolaia, biserica din piatra de la Densus, Manastirea Prislop si Ulpia Traiana Sarmizegetusa.

Cetatea Devei este una dintre cele mai importante fortificaţii medivale din Transilvania si totodata unul dintre obiectivele turistice pe care ne-am dorit sa il vizitam atunci cand ne-am hotarat sa calatorim  in judetul Hunedoara. Este situata la o distanta de 26 km de lacul Cincis.

Castelul Corvinilor cunoscut ca si Castelul Huniazilor este cetatea medievala a Hunedoarei. Acesta reprezinta un important monument de arhitectura gotica din Romania si este considerat unul dintre cele mai frumoase castele din lume. Este situat la o distanta de aproximativ 10 km de lacul Cincis.

Geoagiu-Bai este o statiune balneoclimaterica permanenta. Baile Romane de la Geoagiu-Bai, cunoscute si sub denumirea de Germisara, reprezentau locul de rasfat al oamenilor bogati, in perioada antica. Statiunea este situata la o distanta de aproximativ  51 de km de lacul Cincis.

Situata la marginea statiunii Geoagiu-Bai, Cascada Clocota este una dintre cele mai frumoase cascade din judetul Hunedoara. Caderea de apa are aproximativ 40 de metri inaltime si colecteaza apa termala de la 16 izvoare. Apa cascadei nu ingheata niciodata.

Tot la marginea statiunii Geoagiu-Bai, dar in partea opusa cascadei se afla Grota Haiducilor. Exista o legenda interbelica despre o comoara ascunsa aici, de unde vine si numele grotei.

Rezervatia Naturala Cheile Madei este o arie protejata de interes national, situata in partea de sud-est a Muntilor Metaliferi, la o distanta de aproximativ 15 km de Cascada Clocota. Ca si in cazul Cheilor Banitei, si aici, pentru a putea vizita aceste chei, am avut nevoie de cizme de cauciuc.

Situata in Parcul National Retezat, Cascada Lolaia este una dintre cele mai spectaculoase cascade din judetul Hunedoara. Inaltimea cascadei este de aproximativ 15 m. Dupa ce ne-am bucurat de frumusetea acesteia, am pornit in amonte de cascada. Fotografiile realizate spun mai mult decat o mie de cuvinte.

Biserica Sfantul Nicolae din localitatea Densus, cunoscuta si sub denumirea de biserica de piatra din Densus este una dintre cele mai vechi biserici medievale din Romania.

Manastirea Prislop este una dintre cele mai cunoscute manastiri din Romania si un important loc de pelerinaj ortodox la mormantul parintelui Arsenie Boca. Este situata la o distanta de aproximativ 10 km de lacul Cincis.

La 12 km distanta de biserica de piatra din Densus se afla Ulpia Traiana Sarmizegetusa. Aceasta a fost capitala provinciei romane Dacia.

Am descoperit in scurta noastra vacanta din aceasta zona, ca Hunedoara este un judet foarte bogat in obiective turistice. Cu siguranta vom reveni pentru a putea sa ne bucuram si de celelate atractii nedescoperite inca de noi.  

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Scroll to Top