Incepand de anul trecut am hotarat sa exploram pe rand judetele tarii noastre, fiecare dintre ele avand farmecul sau aparte. In luna martie am ales sa calatorim, un pic mai aproape de casa, sa ne bucuram de frumusetile judetului Arges, iar in luna aprilie am ales sa vizitam Bihorul, un judet foarte bogat in obiective turistice, dar situat la o distanta considerabila de capitala. In vara anului trecut, in vacanta pe care am avut-o in Apuseni, ne-am bucurat si de cateva frumuseti ale acestui judet, dar pentru ca nu am reusit sa vizitam prea multe atunci, ne-am reintors in aceasta regiune.

Ne-am cazat la Pensiunea Gradia din comuna Suncuius, o pensiune in care am avut parte de confort, gazde primitoare si de servicii de masa si cazare de foarte buna calitate. De pe terasa camerei noastre ne-am bucurat de o priveliste minunata intregita de Crisul Repede.

Bihor este un judet foarte bogat in pesteri si cascade.

Pestera Ursilor este considerata unul dintre principalele obiective turistice ale Muntilor Apuseni. A fost descoperita in anul 1975 cu ocazia dinamitarii excecutate la cariera de marmura din zona. Este situata la altitudinea de 482 m, in apropierea localitatii Chiscau.

Pestera Meziad este una dintre primele pesteri amenajate si una dintre cele mai lungi din Romania, ca si traseu turistic. Are statut de arie naturala protejata si o lungime de 4750 m cu mai multe niveluri. Este situata la altitudinea de 435 m, in partea sud-estica a Muntilor Padurea Craiului si zona de vest a Muntilor Apuseni.

Pestera cu Cristale din mina Farcu este monument al naturii si arie protejata de interes national. Este singura pestera din Romania unde putem admira cristalele de calcit. Este situata in bazinul superior al vaii Rosia, din comuna Rosia.

La aproximativ 1 km de Pensiunea Gradia, din comuna Suncuius, se afla Pestera Unguru Mare. Portalul pesterii se deschide in versantul stang al raului Crisul Repede, sub forma unei arcade largi de mari dimensiuni, 32 m inaltime si 22 m latime.

Pestera Vadu Crisului si Pestera Pisnita sunt doua pesteri pe care ne-am fi dorit sa le vizitam, dar intrucat ghizii nu au fost disponibili, nu am putut face acest lucru. Aceste pesteri nu pot fi vizitate decat daca esti insotit de ghid specializat si cu programare prealabila. Ne-am bucurat de peisajele din imediata vecinatate a pesterilor si am hotarat ca le vom vizita, cu prima ocazie cand vom reveni in aceasta zona, impreuna cu alte pesteri si cascade ce au ramas nevizitate in aceasta vacanta.

In apropierea Pesterii Vadu Crisului, se afla Cascada Vadu Crisului. Am admirat frumusetea acesteia atat de aproape, cat si de la distanta, de peste raul Crisul Repede. Am traversat podul de peste rau, am mers de-a lungul liniei de cale ferata si ne-am oprit in dreptul cascadei, de unde am surprins frumusetea acesteia.

Pentru a ajunge la atat la Pestera Vadu Crisului, cat si la Cascada Vadu Crisului, am urmat un traseu marcat cu punct rosu, traseu deosebit de frumos, in care in partea dreapta aveam muntele, iar in stanga raul Crisul Repede.

In aval de Pestera Pisnita, pestera pe care nu am putut-o vizita, intrucat era inchisa, se afla Cascada Igrita. Aceasta se revarsa peste un mal abrupt in doua trepte si are aproximativ 7 m inaltime.

Cascada Oselu este situata in valea cu acelasi nume si are o inaltime de aproximativ 10 m. Este cunoscuta si sub numele de Schmidl, denumita astfel in cinstea geografului vienez Adolf Schmidl, care a studiat indeaproape cascada si imprejurimile acesteia.

Cascada Padurea Neagra este situata in localitatea cu acelasi nume, la aproximativ 20 km de orasul Alesd. Caderea de apa masoara 30 m in inaltime.

O alta cascada la care ne-am dorit mult sa ajungem, a fost Cascada Boiului. Ploile abundente cazute cu cateva zile inainte ca noi sa ajungem acolo, distrusesera podetele realizate de temerari ai muntelui tocmai pentru a se putea ajunge la cascada si intrucat nu am avut la noi echipament adecvat, apa fiind extrem de rece, am decis ca vom reveni la aceasta cascada intr-o perioada mai calda a anului.

Am incheiat vacanta din judetul Bihor cu vizitarea orasului Oradea, municipiul de resedinta al acestui judet. Multi prieteni mi-au spus ca este cel mai frumos oras din Romania si am vrut sa ne convingem personal. Oradea este singurul oras din tara noastra care face parte din reteaua Art Nouveau, alaturi de Barcelona, Viena sau Budapesta si an de an atrage tot mai multi turisti datorita cladirilor istorice care au fost renovate si restaurate.

Un alt obiectiv turistic pe lista noastra a fost Cetatea Oradea. Aceasta reprezinta un important monument architectonic din Romania, una dintre putinele cetati active din punct de vedere social si in prezent.

In partea de sud-vest a municipiului Oradea se regaseste Gradina Zoologica. Profitand de vremea frumoasa de afara, am hotarat sa o vizitam. De unele animale ne-am bucurat de la distanta, de altele mai de aproape, iar pe cateva le-am hranit cu hrana luata de la automatele special amenajate pentru asta.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: